HDP’li belediyelere kayyum atanmasına karşı eylemler 3. gününde sürüyor

Amed, Van ve Mardin belediyelerine kayyum atanmasının ardından başlayan eylemler 3. gününde devam ediyor. Polis saldırılarına rağmen başta Amed, Van ve Mardin olmak üzere birçok kentte eylemler gerçekleştirildi.

Amed

Amed’te HDP milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarının da aralarında bulunduğu bir grup Lise Caddesi’nde toplandı. Açıklama sonrasında yürüyen eylemcilere polisler TOMA’larla saldırdı. Saldırıda en az on kişi gözaltına alınırken, grup ara sokaklara dağıldı. Eylemler ve polis saldırıları gün boyu Diyarbakır’ın çeşitli yerlerinde devam etti.

Mardin

HDP Mardin İl Örgütü’nün gerçekleştirmek istediği açıklama ve yürüyüş de polis tarafından engellendi. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan ve HDP milletvekillerinin de aralarında bulunduğu kitlenin etrafı polis tarafından sarıldı. Eylemde konuşan Sezai Temelli “Bu fotoğraf darbe fotoğrafıdır. Hep birlikte bu fotoğrafa karşı demokrasinin sesini yükseltmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Van

Van’da çok sayıda HDP milletvekili ile belediye eşbaşkanları ve meclis üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. HDP’liler yapacağı yürüyüş polis tarafından engellendi. Yürüyüşe izin vermeyen polis ile milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. Milletvekillerini ablukaya alan polis, basının görüntü almasına da izin vermedi. Bunun üzerine HDP’li vekiller oturma eylemine başladı.

İstanbul

İstanbul’da, HDP Esenyurt İlçe Örgütü üyeleri, İçişleri Bakanlığı tarafından Mardin, Diyarbakır ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına karşı açıklama yapmak istedi. Ancak yapılmak istenen açıklama Esenyurt Kaymakamlığı tarafından gerekçe gösterilmeksizin yasaklandı.   Yasak kararının ardından HDP İlçe Örgütü binası yüzlerce çevik kuvvet polisi tarafından akrep ve TOMA gibi zırhlı araçlarla ablukaya alındı. Binanın bulunduğu sokak, yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Ablukaya alınan binaya girmek isteyenler ise Genel Bilgi Taraması’ndan (GBT) geçirildi.

Öte yandan HDP’li belediyelere kayyum atanmasına karşı Kadıköy’de bu akşam da yürüyüş gerçekleştirildi.

Muğla

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bodrum ve Datça İlçe Örgütlerinin, İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyesi eşbaşkanlarının görevden uzaklaştırılması ve yerlerine kayyım atanmasına ilişkin yapmak istediği açıklamaya polis saldırdı. Açıklaması okunacağı sırada plis ser bir şekilde saldırdı. Saldırı sırasında HDP’liler çeşitli yerlerinden yaralandı. HDP Muğla İl Eşbaşkanı Belgin Koç’un da aralarında bulunduğu yaklaşık 35 kişi gözaltına alındı.  Gözaltına alınanlar Bodrum ve Datça İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.



Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir