IWW’den Trump karşıtı eylemler nedeniyle yargılananlar için uluslararası eylem çağrısı

yazar:

kategori:

Kuzey Amerika IWW (Dünya Sanayi İşçileri – Industrial Workers of the World) Genel Yönetim Kurulu tarafından, Donald Trump’ın ABD başkanı seçilmesinin ardından 20 Ocak 2017’de gerçekleşen yemin töreni esnasında düzenlenen gösterilerde gözaltına alınan ve yargılamaları süren eylemciler için dayanışma çağrısı yapıldı. IWW tarafından yapılan açıklamada bu dava ile devletin devrimci siyaseti suç unsuru haline getirmeye çalıştığı ifade edilirken, 25 Haziran Pazartesi günü dünya çapında destek eylemleri yapılması çağrısı yapıldı.

Donald Trump 8 Kasım 2016 tarihinde yapılan seçimlerde ABD başkanı seçilmiş, seçilmesinin ardından ABD’nin pek çok yerinde haftalarca devam eden protesto gösterileri düzenlenmişti. Yemin ederek göreve başlayacağı 20 Ocak 2017 tarihinde de ABD’nin başkenti Washington DC’de protesto gösterileri düzenlenmiş ve polis saldırılarında onlarca eylemci gösterici gözaltına alınmıştı. Bu eylemlerle ilgili yargılanan sanıklar January 20 (20 Ocak) kısaltması ‘J20 Sanıkları’ olarak tanımlanıyorlar.

IWW tarafından yapılan açıklamasının tamamı şöyle:

Yoldaşlar

Bir yılı aşkın bir süredir ABD tarafından, Donald Trump’ın yemin töreni sırasında gözaltına alınan protestoculara karşı “isyan”, “isyanı kışkırtmak” ve “isyan etmek için komplo kurmak” gibi suçlamalar ileri sürülüyor. Federal savcılar, savunma makamından delil sakladıklarının ortaya çıkmasından sonra, geçen hafta sendika üyelerimizin de içinde olduğu 10 sanık hakkındaki bütün suçlamaları düşürdüler. Bugün, ikinci J20 davası, üç sanıkla ilgili “hatalı yargılama nedeniyle hükümsüzlük” kararı, dördüncüsü için ise kesin beraat kararı verilmesiyle bitti.

Devlet bu yenilgi nedeniyle sersemliyor ve geri çekilen yaralı bir hayvan gibi etrafa saldırıyor. 44 sanık hala yargılanmayı bekliyor. Süre doluyor, şimdi onlar için harekete geçme zamanı. 25 Haziran Pazartesi günü J20 sanıkları ile dayanışma için uluslararası bir eylem günü çağrısında bulunuyoruz.

En başından beri, J20 davası devletin devrimci siyaseti suç unsuru haline getirme çabalarında artışı temsil etmektedir. İsyan Yasası, zamanında ABD’deki siyah özgürlük hareketini baskı altına almak ve ona saldırmak için kullanılmış olan, 1968 Matthews davasından bu yana Washington DC’de uygulanmayan, ırkçı bir geçmişe sahip arkaik bir yasa. Bugün protestoculara karşı uygulanmaya başlaması, 1920’ler  ve 1950’lerdeki ‘Kızıl Tehlike’ dönemindekiyle kıyaslanabilir bir devlet baskısı dalgasına işaret ediyor. Açılış gününde bile bulunmamasına rağmen, diğer protestocularla aynı fiillerle suçlanmasından önce, bir IWW üyesinin kapısı kırıldı ve evi polis tarafından basıldı. Faşistlerin ve beyaz üstünlükçülerin hukuki bir sonuçla karşılaşmadan sokaklarda bize saldırabilecekleri bir dönemde yaşıyoruz ama anti-faşistler bir gösteri için 60 yıldan uzun bir süreli hapis cezalarıyla karşı karşıya bırakılıyorlar.

ABD’de yaşıyorsanız, Adalet Bakanlığı’nın bölge binaları önünde bir gösteri düzenleyin. Başka bir ülkede yaşıyorsanız, ABD büyükelçiliği önünde nöbet eylemi örgütleyin. İş yerinizde bir günlük dayanışma grevi çağrısı yapın. Ortaya çıkacak tepkiye gözlerini dikmiş olan cesur yoldaşlarımızın morallerini yükseltmek için elinizden geleni yapın. Bir eylem ne kadar çok skandal yaratabilirse, o kadar iyidir.

Herkes özgür olana kadar…

Dünya Sanayi İşçileri (Industrial Workers of the World – IWW)

7 Haziran 2018

Bildirinin Orjinali: https://www.iww.org/content/solidarity-actions-j20-defendants


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir