Avrupa şehirlerinde AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasının iptali için eylemler düzenlendi

Bugün (18 Mart) pek çok Avrupa şehrinde mültecilere seyahat özgürlüğü sağlanması ve Avrupa Birliği ve Türkiye arasında mülteci geri kabul anlaşmasının iptal edilmesi için eylemler düzenlendi. Almanya’nın Leipzig, Frankfurt, Köln, Göttingen, Yunanistan’nın Selanik, Atina, Midilli, Hollanda’nın Amsterdam ve İtalya’nın Ancona şehirlerinde binlerce kişi AB ve Türkiye arasında yaklaşık bir senedir yürürlükte olan geri kabul anlaşmasının iptali için sokaklardaydı. Eylemciler tarafından anlaşmanın iptalinin yanısıra Avrupa Birliği ülkelerinin mültecileri sınırdışı etmeyi durdurmaları ve serbest dolaşım hakkı tanımaları talep edildi.

Almanya’nın Leipzig kentindeki eyleme binlerce kişi katıldı. Leibzig’de Neo-Nazi bir grubun karşı gösterisine anti faşistlerin müdahale etmesi polis  tarafından engellendi. Gösterilerde en az 14 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Frankfurt’ta ise yaklaşık 350 kişi havaalanında bir gösteri düzenledi. Air Berlin havayollarını da protesto eden eylemciler, insanları Almanya’daki mültecilerin sınırdışı edilmesinde en fazla kullanılan havayolu şirketi olan Air Berlin’i boykot etmeye çağırdı. Köln’de düzenlenen eylemde ise bir grup Deutzer köprüsünü bloke etti.

Yunanistan’ın başkenti Atina’daki eyleme 10.000’den fazla kişinin katıldığı açıklanırken, bir grup eylemci mültecilere sınırını kapatan Avusturya Büyükelçiği’ne boyalı balonlar fırlattı. Selanik ve Midilli adasında düzenlenen eylemlere de yüzlerce kişi katıldı. Midilli’deki eylemde, mütecilerin adada mahsur kaldıklarını ve kötü koşullarda yaşamak zorunda bırakıldıklarını ifade edildi. Eylemlerde AB tarafından güvenli ülke kabul edilen Türkiye’de mültecilerin sığınma merkezi olarak adlandırılan yerlerde uzun süreli tutuklu kaldıkları, savaş ve  işkence tehlikesinin olduğu ülkelerine gönderilme tehditiyle karşı karşıya kaldıkları belirtildi.

Avrupa Birliği ve Türkiye arasında 16 Aralık 2013’te Ankara’da imzalanan ve Haziran 2016’da uygulanmaya başlanan mülteci geri kabul anlaşmasına göre AB ülkelerine Türkiye’den gitmiş yasadışı kabul edilen göçmenler kendi ülkelerine iade edilmek üzere Türkiye’ye gönderiliyor.

Yeryüzü Postası


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir