Güney Afrika metal işçilerinin kitlesel grevi ile sarsılıyor

yazar:

kategori:

Güney Afrika’da 150 binden fazla çelik ve metal işçisi 5 Ekim Salı gününden itibaren süresiz olarak greve çıktı.

Grev, ülke genelindeki çelik fabrikaları ve metal işleme fabrikalarında neredeyse yüzde 100 etkili oldu. Ulusal Otomotiv Bileşenleri ve Müttefik Üreticileri Birliği’nin genel müdürü Renai Mootilal, otomobil endüstrisinin yakında etkileneceği konusunda uyardı. Mootilal Reuters’e verdiği demeçte, “Tarafları çıkmazı hızlı bir şekilde çözmeye ve SA’da ve yurtdışında monte edilen araçlarda uzun vadeli hasar ve olası hat kesintilerini önlemeye çağırıyoruz” dedi.

Patronlar 4,4 teklif  ederken Güney Afrika Ulusal Metal İşçileri Sendikası (NUMSA) üyesi işçiler bu yıl için yüzde 8, önümüzdeki iki yıl için ise enflasyona ek olarak her yıl için yüzde 2 oranında zam talep ediyorlar.

Onlarca iş yeri önünde grev hatları kuran işçiler birçok Güney Afrika kentinde kitlesel eylemler gerçekleştirilirken bazı noktalarda çatışmalar yaşanıyor. Dün (6 Ekim) Johannesburg’un 50 kilometre doğusundaki Kuzey Boksburg’da, özel güvenlik görevlileri ateş açtı ve grevci bir işçiyi yaraladı. Johannesburg’un güneyindeki Booysens’de bir grup işçinin bir fabrikanın önünde yaptığı eyleme polis plastik mermilerle ateş açtı, en az bir işçi yaralandı. Johannesburg’un batısındaki Krugersdorp’ta da polis ve işçiler arasında çatışma yaşandı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir