Zapatistalar işgalin 500. yılında Madrid’te yürüyüş gerçekleştirdi: Bizi fethedemediler, teslim olmayacağız

Aztek topraklarının İspanyol sömürgeciler tarafından işgalinin 500. yıldönümü olan 13 Ağustos’ta, Madrid’te bulunan Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN) heyeti ve yüzlerce destekçi tarafından eylem gerçekleştirdi.

Cuma günü şehir merkezindeki Puerta del Sol’da bir araya gelen yüzlerce kişi “Bizi fethedemediler, teslim olmayacağız.” sloganıyla İspanya’nın sömürge imparatorluğunun anıtlarının bulunduğu Kolomb Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemciler yürüyüş boyunca “Bizi fethedemediler!” pankartı, yerli halkları temsil eden bayraklar ve işgali temsil eden bir tekne maketi taşıdılar. Yürüyüş boyunca “Hapishaneler, CIE’ler (Centres d’Internament d’Estrangers – Geri Gönderme Merkezleri), baskınlar ve sınırlar, Avrupa zenginliğini böyle inşa ediyor.” sloganı atıldı.

İspanyol devleti 1519’da, bugün Meksika’nın bulunduğu topraklara ayak basmış, 13 Ağustos 1521’de Aztek İmparatorluğu’nun başkenti olan Tenochtitlan’ı ele geçirmişti. İspanyol işgalinin 500. yılı nedeniyle, Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN) tarafından Avrupa’dan başlayarak dünyanın farklı bölgelerine ziyaretler gerçekleştirilmesi kararı alınmıştı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir