Konya’daki ırkçı katliama karşı birçok şehirde eylemler gerçekleştirildi

Konya’da yedi kişinin öldürüldüğü ırkçı katliama karşı birçok kentte eylemler gerçekleştirildi. Ankara, Diyarbakır ve Van’da gerçekleştirilen eylemlere polis saldırdı, çok sayıda kişi gözaltına alındı. İstanbul’da gerçekleştirilen eylem sonrasında dağılan gruba Kasımpaşa’da sivil faşistler saldırdı,

İstanbul’da Konya’daki ırkçı katliama karşı Taksim Tünel Meydanı’nda eylem düzenlendi. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde, polisin engelleme çabalarına karşın burada basın açıklaması gerçekleştirildi. Eylem sonrası dağılan gençlerin bir kısmı Kasımpaşa’da 30 kişilik sivil faşistlerin saldırısına uğradı. Saldırıda, Özgür Gelecek muhabiri Taylan Öztaş, Sendika Org. muhabiri Derya Saadet, Ceylan Bulut, Mezopotamya Ajansı muhabiri Enes Sezgin ve Rojin Altay, darp edildi. Gazeteci Taylan Öztaş’ın da aralarında bulunduğu beş kişi darp raporu almaya geldiği Taksim İlk Yardım Hastanesi’nde ters kelepçeyle gözaltına alındı.

Ankara’da Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla yüzlerce kişi katliamı protesto etmek için Çankaya Belediyesi önünde bir araya geldi. Burada açıklama yapılması polis tarafından engellenirken, grup “Direne direne kazanacağız” “Katil devlet hesap verecek” sloganlarıyla HDP İl Örgütü binası önüne doğru yürüyüşe geçti. Polis gruba biber gazı ile saldırdı. Saldırıya rağmen İl Örgütü binası önüne gelen kitleye gruba polis burada ikinci saldırıda bulunurken, gazetecilerin çekim yapması da engellendi. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Van’da çok sayıda siyasal grup ve kitle örgütünün çağrısıyla Sanat Sokağı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamanın ardından sloganlar atarak dağılan gruba polis gaz bombası ve tazyikli su ile saldırdı. Saldırıda beş kişi darp edilerek gözaltına alındı. 

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinin Ofis semtinde gerçekleştirilen eyleme yüzlerce kişi katıldı. Ofis semti ACZ plaza önünde toplanan grup basın açıklaması yapmak istedi. Polis ablukasının alındığı ACZ Plaza ve çevresinde açıklama yapılmasına izin vermedi. Engelleme çabasına karşı bir süre bekleyen gruba polis saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yüksekova İlçe Örgütü’nün çağrısı ile bir araya gelen yüzlerce kişi Konya katliamını protesto etti. İlçe merkezinde bir araya gelen grup HDP İlçe Örgütü’nün bulunduğu sokağa kadar “HDP halktır halk burada”, “Direne direne kazanacağız” “Gever uyuma iradene sahip çık” sloganlarıyla yürüdü.

İzmir’de Konya’da yapılan ırkçı katliama karşı Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde gerçekleştirilen eyleme yüzlerce kişi katıldı. Eylemde “Ortak yaşam için ırkçılığa geçit yok” pankartı açıldı. “Biji berxwedana gela”, “Kurdistan gorıstan j ibo faşistan”, “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganları atıldı.

Dersim’de Konya’daki ırkçı katliamı protesto etmek için Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Seyid Rıza Meydanı’nda eylem düzenlendi. Burada yapılan açıklamada “Nefret saldırılarını ve şiddeti durdurun” çağrısında bulunuldu. Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı, mum yakıldı, karanfiller bırakıldı.

Siirt, Adıyaman, Bitlis, Batman, Mardin, Denizli, Ayvalık, Yüksekova, Bozova, Ceylanpınar, Viranşehir ve Suruç’ta da katliama karşı eylemler gerçekleştirildi.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir