Barselona’da Zapatistalar’ın yürüyüşüne yüzlerce kişi katıldı

yazar:

kategori:

Aztek topraklarının İspanyol sömürgeciler tarafından işgalinin 500. yılında, Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu’nun (EZLN) dünyanın farklı bölgelerine gerçekleştireceği ziyaretler kapsamında,  “La Montaña isimli gemi ile Avrupa’ya gelen yedi delegeden oluşan “421 Mangası”nın katılımıyla yüzlerce kişi Barselona’daki Columbus Anıtı önünde eylem gerçekleştirdi.

Kapitalizme, patriyarkaya ve sömürgeciliğe karşı yüzlerce kişi Barselona sokaklarında pankartlar ve büyük iskelet kuklaları taşıyarak yürüdü ve İspanyol sömürgeciliğinin simgelerinden Kristof Kolomb’un heykeli önünde miting gerçekleştirdi.

İspanyol devleti 1519’da, bugün Meksika’nın bulunduğu topraklara ayak basmış, 13 Ağustos 1521’de Aztek İmparatorluğu’nun başkenti olan Tenochtitlan’ı ele geçirmişti. İspanyol işgalinin 500. yılı nedeniyle, Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN) tarafından Avrupa’dan başlayarak dünyanın farklı bölgelerine ziyaretler gerçekleştirilmesi kararı alınmıştı.

EZLN’in yedi kişiden oluşan ilk heyeti olan “421 Mangası” yedi haftalık deniz yolcuğunun ardından, 20 Haziran’da dünyanın farklı bölgelerine yapacakları ziyaretin ilk durağı olan İspanya’nın Galiçya kentine ulaşmıştı. Önümüzdeki günlerde EZLN’nin uçakla seyahat edecek diğer üyeleri de 27 ülkeyi kapsayan ziyaretlere katılacak.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir