Yunanistan’da sermayenin yeni saldırı planına karşı genel grev

Yunanistan’da Yeni Demokrasi (ND) hükümetinin çalışma yasasında işçilerin haklarına saldıran değişiklikler yapılmasını içeren yasa tasarısı nedeniyle işçi konfederasyonları bugün 24 saatlik genel greve çıktı. Atina ve Selanik başta olmak üzere toplam 71 noktada kitlesel sokak eylemleri gerçekleştirildi.

Grev özellikle şehir içi ve şehirler arası taşımada etkili oldu. Grev nedeniyle metro, otobüs ve feribot seferlerinin büyük oranda durduğu belirtiliyor. Gemilerin limanlardan ayrılmasına izin vermeyen liman işçileri tarafından bulundukları bölgelerde kitlesel gösteriler düzenlendi.

Öte yandan sağlık emekçileri de greve yoğun olarak katılıyor. Sağlık hizmetleri acil vakalar dışında yapılmıyor ve birçok hastanede ameliyatlar iptal edildi. Bankalar ve adliyeler de gün boyu hizmet vermezken, metal, gıda, enerji gibi önemli sektörlerde de grevin etkili olduğu belirtiliyor. Greve basın emekçileri de katıldıkları için Yunanistan genelinde haber bültenleri yayımlanmıyor. Yarın gazeteler de çıkmayacak.

Grev kapsamında Atina ve Selanik başta olmak üzere birçok şehirde gerçekleştirilen sokak gösterilerine işçiler ve öğrenci grupları yoğun katılım gösterdi. Çadır kurarak geceyi Çalışma Bakanlığı önüne geçiren Kavala Gübre İşçileri sendika üyesi işçiler de eylemlere buradan katıldı. Eylemlerde “Sekiz saat, sosyal güvenlik ve sağlık işverene bağışlanamaz”, “Sekiz saat pazarlık konusu olamaz” ve “On saat iş, 250 avro ücret, işte çağdaş kapitalizm!” sloganları atıldı.

Yeni tasarıyla günlük patronların işçileri, günde 10 saate kadar çalıştırılması mümkün olacak. TİS ve sosyal güvenlik hakkını daraltacak ve fazla mesai sınırını yılda 150 saate çıkaracak olan düzenlemeyle çalışma saatlerini izlemek için bir “dijital çalışma kartı” düzenlenmesi de öngörülüyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir