Gürcistan’da ENKA’nın dahil olduğu ortaklık tarafından inşa edilen HES’lere karşı kitlesel eylem

Gürcistan’ın batısındaki Rioni Nehri üzerine, ENKA’nın dahil olduğu ortaklık tarafından inşa edilen, iki büyük Hidroelektrik Santrali (HES) projesine karşı eylemler yedi ayı aşkın süredir devam ediyor.

Daha önce HES inşaatını engellemek için bölgede yaşayanlar tarafından proje sahasında çatır kurulmuş, eylemcilere yönelik polis saldırıları yaşanmıştı. HES projesine karşı dün (23 Mayıs) bu defa başkent Tiflis’te binlerce kişinin katıldığı bir eylem gerçekleştirildi.

Eylemciler hükümetin Namakhvani HES yatırımcısıyla olan sözleşmeyi feshetmesini, şirketle olan anlaşmaların hazırlanmasında ve imzalanmasında görev alan yetkililere soruşturma açılmasını talep ediyorlar. Binlerce kişinin katıldığı mitingin ardından Birinci Cumhuriyet Meydanı’nda çadır kuran eylemciler talepleri ile ilgili bir adım atılana kadar nöbetlerini sürdüreceklerini açıkladılar.

Projenin santralin önemli çevresel ve sismik risklere yol açacağı, ayrıca yüzlerce kişinin kurulacak HES nedeniyle yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalacağı belirtiliyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir