Kolombiya’da eylemler 12. gününe sürüyor: Hayatını kaybedenlerin sayısı en az 47 yükseldi

kategori:

Kolombiya’da hükümet karşıtı kitlesel eylemler yoğun polis şiddetine rağmen 28 Nisan’dan bu yana aralıksız devam ediyor. Eylemler birçok kentte devam ederken özellikle Cali’de gerçekleşen eylemlerde polis ve eylemciler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Pazar günü itibariyle 12. gününe giren eylemlerde yaşamını yitirenlerin sayılarına ilişkin çelişkili haberler geliyor. Resmi raporlara göre eylemlerde bugüne kadar 27 kişi hayatını kaybederken, Barış Araştırmaları Enstitüsü (Indepaz) en az 47 öldüğünü bildirdi. Yüzlerce kişinin yaralandığı eylemlerde, en az 963 kişinin gözaltına alındığı ve 12 cinsel şiddet vakası yaşandığı bildirildi. Polis şiddetini gizlemek ve seferberliği engellemek için için eylemlerin gerçekleştiği bazı bölgelerinde seçici internet ve elektrik kesintileri uygulandığı da belirtiliyor.

Öte yandan sosyal medyada paylaşılan çok sayıda haber ve görüntüde, eylemlere eşlik eden ‘Minga’ olarak adlandırılan yerli gruplara yönelik birçok noktada sivil giyimli kişiler tarafından silahlı saldırılar düzenlendiği görülüyor. Cali kentinde, Jamundi yolunda otobüslerle ilerleyen gruba yönelik silahlı saldırıda en az 9 kişi yaralandı.

Cauca Bölgesel Yerli Konseyi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, saldırıya uğradıklarını doğrulayarak, “Biraz evvel Valle del Cauca’daki Cali kentinde, Minga’ya saldırı düzenlendi. Silahlı kişiler, protestolara eşlik etmek isteyen yerli topluluklarını engellemeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir