Şubat Direnişi 2. gününde: ‘Aşağı Bakmıyoruz’ diyen binlerce kişi sokağa çıktı

4 Ocak’tan bu yana rektör atamalarına karşı eylemler gerçekleştiren Boğaziçi Üniveristesi öğrencilerine yönelik gözaltı, tutuklama ve hedef gösterme politikalarına karşı dün başlayan eylemler bugün iktidarın baskıcı politikalarına karşı Türkiye’nin bir çok yerine yayılan bir direnişe dönüştü.

Sabah saatlerinde Kızılay’da toplanan öğrencilere henüz eylem başlamadan polis saldırdı. 94 öğrencinin darp edilerek gözaltına alındığı saldırıda çok sayıda kişi yaralandı. Saldırıda dişi kırılan Karala Dergisi’nden Doğuş Özdemir’in aldığı darbeler yüzünden bilinç kaybı yaşadığı öğrenildi. Ankara’nın farklı üniversitelerinde öğrencilerin yapmak istediği eylemler de polis tarafından engellendi.

Boğaziçi öğrencileriyle dayanışmak için Diyarbakır, Dersim, Van ve Hatay’da basın toplantıları gerçekleştirildi. Adana’da ise Adana Emek ve Demokrasi Platformu, KESK Adana Şubeler Platformu ve Üniversite Dayanışması’nın çağrısıyla Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yönelik gözaltı, tutuklamalar ve rektör atamalarına karşı eylem gerçekleştirdi.

Muğla’nın Datça ilçesinde ise Datça Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Datça Cumhuriyet Meydanı’nda eylem gerçekleştirildi. Eylemde “Asla Aşağı Bakmayacağız.” “Her yer Boğaziçi, her yer direniş” sloganları atıldı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde ise öğretim görevlileri bir önceki gün gerçekleşen eylemlerde 159 öğrencinin gözaltına alınmasını ellerinde “159” yazan dövizler taşıyarak ve “Melih Bulu istifa!” sloganlarıyla protesto etti.

Kadıköy’de saat 18.00’de düzenlenecek eylem öncesi öğrencilerin Kadıköy’e gidişler polis tarafından engellenmeye çalışıldı. Kadıköy’e gitmek isteyen bir grup öğrenci otobüsten indirilerek, bir grup öğrenci ise durakta beklerken gözaltına alındı. Ayrıca vapur iskelelerinde kimlik kontrolü yapan polis öğrencilerin vapura binmelerini keyfi olarak engelledi. Polis

Kadıköy’deki eylem öncesi İskele Meydanı’nda toplananlara da saldırdı. Polisin saldırı ve engellemelerine rağmen binlerce kişi Kadıköy’de toplandı. Polis saldırılarına, gözaltılara ve 21.00’de başlayan sokağa çıkma yasağına rağmen Kadıköy’ün bir çok noktasında eylemler geç saatlere kadar devam etti. Eylemler devam ederken Kadıköy’de yaşayanlar camlarından ses çıkartarak destek verdi. 21.00’den itibaren ise Türkiye’nin bir çok noktasında camlardan ses çıkartarak direnişe destek verildi. Kadıköy’deki polis saldırılarında çok sayıda kişi yaralanırken en az 228 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir