Hindistan’da “büyük traktör yürüyüşü”ne on binlerce çiftçi katıldı: Polis barikatları aşıldı, bir çiftçi hayatını kaybetti

Hindistan’da tarımsal üretimi ticarileştiren ve destekleri kaldıran üç yasaya karşı çiftçilerin eylemleri ikinci aynı doldurdu.

26 Kasım’da gerçekleşen ve ülke çapında 250 milyon işçi ve çiftçinin katıldığı genel grevle birlikte başlayan eylemler aralıksız sürerken, bugün Yeni Delhi’de onbinlerce çiftçi liberal tarım yasasına karşı büyük bir Traktör Yürüyüşü düzenledi. 26 Ocak aynı zaman Hindistan Anayasası’nın kabul tarih ve resmi bayram olan olarak kabul ediliyor.

Polis sabah saatlerinden itibaren Yeni Delhi’nin çevresindeki bir çok noktada bir araya gelen çiftçilere, polis biber gazı ve lathicharge olarak adlandırılan uzun sopalarla saldırdı. Yoğun polis saldırılarına rağmen çiftçiler otobüs, konteyner ve kamyonların da kullanıldığı polis barikatlarını traktörler ve iş makinalarının yardımıyla aştı. Çatışmalar sırasında bazı polis araçları çiftçilerin eline geçti, çok sayıda polis aracı tahrip edildi.

Bazı noktalarda polisin başkente ilerlemeye çalışan çiftçilere ateş açtığı belirtilirken, traktör kullanan çiftçilerden biri polis tarafından vurularak öldürüldü. Eylemlerde aralarında polislerin de olduğu çok sayıda kişinin yaralandığı belirtiliyor.

Eylemler nedeniyle çiftçilerin eylemlerinin gerçekleştirildiği, Yeni Delhi sınırındaki Singhu, Ghazipur, Tikri, Mukarba Chowk, Nangloi bölgeleri ve bunlara bitişik bölgelerde internet hizmeti 26 Ocak 23.59’a kadar askıya alındı. İçişleri bakanlığı tarafından yapılan açıklamada mevcut “yasa ve düzen durumu” gerekçesiyle, çiftçilerin yürüyüşlerini sürdürdüğü bölgelerde, gece yarısına kadar internet hizmetinin verilmeyeceği açıklandı.

Çatışmalar sonucunda on binlerce çiftçi polis barikatlarını aşarak Delhi’nin simgesi olan tarihi Kızıl Kale’ye ulaştı. Çiftçileri burada bulunan polis birliklerini püskürterek kontrolünü ele geçirdi.

Hindistan’nın Britanya İmparatorluğu’ndan bağımsızlığını kazandığı 15 Ağustos 1947’de Hindistan ulusal bayrağı asılan Kızıl Kale’ye her 15 Ağustos’ta Hindistan bayrağı çekiliyor. Çiftçilerin kontrolübe geçen Kızıl Kale bu yönüyle simgesel bir önem taşıyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir