Üniversitelere rektör atamalarına karşı eylemler 5. gününde: Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eyleme yüzlerce öğrenci katıldı, Ankara’daki eylemlere polis saldırdı

yazar:

kategori:

Üniversitelere rektör atamalarına karşı 4 Ocak’ta başlayan eylemler 5. gününde devam etti. 4 Ocak’taki eylemlere katıldıkları gerekçesiyle evleri basılarak gözaltına alınan öğrencilerin tamamı serbest bırakıldı. Bir çok yerde destek eylemleri gerçekleşirken, Ankara’daki eylemlere polis saldırdı. Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşen eyleme ise yüzlerce öğrenci katıldı.

Ankara’da polis saldırıları ve gözaltılar

Ankara’da eylemlere destek vermek için 14.00’te Güvenpark’ta gerçekleşecek eylem öncesi aralarında Karala’dan Şamil Parlak ve Doğuş Özdemir’in de bulunduğu çok sayıda kişi evlerinin önünde bekleyen polis tarafından gözaltına alındı. Şamil Parlak ve Doğuş Özdemir 15:00’e kadar polis merkezi otoparkında tutuldu ve daha sonra serbest bırakıldı.

Ankara’da, saat 14.00’te Güvenpark’ta eylem yapmak isteyen öğrencilere de polis saldırdı. Sabah saatlerinden itibaren Güvenpark’ın etrafını abluka altına alan polis, İzmir Caddesi’nde toplanan ve Güvenpark’ta açıklama yapmak isteyen aralarında Karala’dan Zeynep Ülger’in de olduğu çok sayıda öğrenciyi darp ederek gözaltına aldı.

Saat 17.00’de Ankara Yüzüncü Yıl Mahallesi’nde bulunan pazar yerinde bir araya gelen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri’ne de polis saldırdı. Eylem öncesinde bölgede yığınak yapan polisin öğrencilere yönelik saldırısında en az 30 kişi darp edilerek gözaltına alındı.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eyleme yüzlerce kişi katıldı

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencileri ve öğretim görevlilerinin bugünden itibaren üniversite içine başlattıkları nöbet eylemine ise yüzlerce öğrenci ve öğretim görevlisi katıldı. Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlilileri sabah saatlerinde gerçekleştirdikleri rektörlüğe sırtlarını dönerek Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasını protesto etti. Öğrencilerin üniversite kapısında yapmak istedikleri eyleme ise polis engel oldu.

Öğrenciler eylemlerini kampüs içerisinde devam ettirirken, gün boyu çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Rektörün seçimle belirlenmesini isteyen öğrenciler sık sık “Kayyum Rektör istemiyoruz” sloganı attı. Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün yaptığı açıklamadaki “Öğrenciler bu işin içinde değil, bu işin içinde olanlar terörist” sözlerine ise Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi yüzlerce kişi öğrenci kimliklerini göstererek cevap verdi.

Her yerde Destek Eylemleri

Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan eylemlere destek vermek için Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri Yıldız Kampüsü’nde eylem gerçekleştirdi. Hacettepe Üniversitesi öğrencileri de rektör atamalarına karşı devam eden eylemlere destek vermek için üniversite kampüsünde eylem gerçekleştirdi. Artvin’in Hopa ilçesinde de gençlik örgütleri tarafından Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan eylemlere destek vermek için eylem gerçekleştirildi. Yürüyüşte “Ferman padişahın üniversiteler, sokaklar bizimdir” pankartı açıldı.

Polis baskınlarında gözaltına alınan öğrenciler serbest

6 Ocak’ta gerçekleşen polis baskınlarında 18’i eyleme katıldığı, 3’ü sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle gözaltına alınan 21 kişi bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Üniversite öğrencileri adliyeye getirilen arkadaşları için Çağlayan Meydanı’nda eylem gerçekleştirdi. 21 kişi savcılık ifadelerinin ardından adli kontrol talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Hakimlik tarafından tümünün adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verildi. Gözaltından çıkan öğrenciler, dışarıda bekleyen arkadaşlarıyla birlikte Çağlayan Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Boğaziçi Üniversitesireylemlerine katıldığı için gözaltına alınan ve dün serbest bırakılan LGBTİ+ aktivisti, İstanbul Üniversitesi öğrencisi Havin Özcan ile ilgili maruz kaldığı polis şiddetini ve tehditleri teşhir ettiği için, sosyal medyada linç kampanyası başlatıldı. Havin Özcan ile dayanışmak için #HavinYalnızDeğildir hastagiyle sosyal medya kampanyasa başlatıldı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir