Brezilya’da Carrefour mağazası güvenlik görevlilerinin Joao Alberto Silveira Freitas isimli siyahiyi öldürmesi sonrası eylemler başladı

Brezilya’nın Porto Alegre şehrinde Joao Alberto Silveira Freitas isimli bir siyahinin Carrefour mağazasının güvenlik görevlileri tarafından dövülerek öldürülmesi sonrası eylemler patlak verdi.

19 Kasım’da Brezilya’nın güneyindeki Rio Grande del Sur eyaletinin başkenti Porto Alegre’de gerçekleşen olayın görüntülerinin sosyal medyada yayınlanması sonrası yüzlerce kişi sokağa çıktı. Olaya ilişkin görüntülerde iki güvenlik görevlisninin 40 yaşındaki Silveira’yı vahşice dövdüğü görülüyor.

“Siyah Farkındalık Günü” öncesinde gerçekleşen olayın ardından Brezilya’nın bir çok yerinde eylemler başladı. Carefour mağazalarının hedef alındığı eylemlerde bir çok noktada polis ve eylemciler arasında çatışma yaşandı.

Cuma sabahı onlarca kişi Brezilya’nın başkenti Brasilia’da bir Carrefour mağazasına “Siyahların hayatları önemlidir!” sloganlarıyla girdi. Eylemciler “Carrefour’da alışveriş yapmayın. Ölebilirdin” yazan döviler taşıdı. Rio de Janeiro’da da bir Carrefour mağazasına giren eylemciler “Carrefour Katili!” bağırdılar. Eylemciler mağazayı kapatmaya zorladılar. Sao Paulo’da ise eylemciler bir Carrefour mağazasının camlarını kırdılar, raflardaki ürünleri mağazanın her yerine dağıttılar.

Brezilya’da Siyahi Farkındalık Günü 1960’lardan beri kutlanıyor. Önceden Brezilya’da köleliğin kaldırılmasının yıl dönümü olan 13 Mayıs’ta kutlanan “Siyahi Farkındalık Günü” daha sonra 17. yüzyılda kölelik karşıtı direnişin öncülerinden biri olan Zumbi dos Palmares’in ölüm yıldönümü olan 20 Kasım’da kutlanmaya başlandı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir