HDP’ye yönelik operasyonlara karşı bir çok şehirde eylem gerçekleştirildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 6-8 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen Kobanê eylemleri gerekçesiyle başlattığı soruşturma kapsamında gerçekleştirilen operasyonlarda Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, HDP RTÜK Üyesi Ali Ürküt, HDP Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Nazmi Gür, HDP eski MYK Üyesi Can Memiş, HDP Diyarbakır eski milletvekili Altan Tan, HDP Ankara eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınması birçok şehirde protesto edildi.

İstanbul

HDP İstanbul İl Örgütü’nün çağrısı ile Kadıköy’de bir araya gelen yüzlerce kişi eylem gerçekleştirdi. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde “HDP susturulamaz” açıldı. “HDP umuttur, umut dimdik ayakta”, “Faşizme karşı omuz omuza”,  “Gözaltılar tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı. Polis ablukası altında gerçekleşen eylemde yapılan açıklamada “HDP susturulamaz bir slogan değildir. Biz ne geçmişte ne de bugün nede gelecekte susacağız. Vazgeçmeyeceğiz kazanana kadar sokaklarda olacağız” ifadeleri kullanıldı.

Ankara

HDP Ankara İl Örgütü, parti binasında yaptıkları açıklamayla operasyonları protesto etti. Açıklamaya çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. Yapılan açıklamada “Karar dün gerçekleştirilen MGK kararıdır, Saray’ın talimatıdır. Saldırı, IŞİD barbarlığına karşı kazanılmış zaferin intikamıdır” ifadeleri kullanıldı.

Mersin

Mersin’deki açıklamaya Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de destek verdi. Açıklamada, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Faşizme omuz omuza” sloganları atıldı. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mehmet Alış, “Kobanê’de yenilen sadece IŞİD barbarlığı değil bu karanlık zihniyetin kendisidir” dedi. Alış, “Kobanê direnişi aynı zamanda enternasyonalist bir direniştir. Dünya halklarına umut vermiştir, o yüzden öfkeleri ve kinleri büyük” ifadelerini kullandı.

Hatay

HDP Hatay İl Örgütü binasındaki açıklamaya İHD, TÖP, TİP, SYKP, Eğitim Sen ve AKA-DER de destek verdi. HDP Hatay İl Eşbaşkanı Aysel Eşiyok, “Bu bir gözaltı operasyonu değil intikam operasyonudur” dedi.

İskenderun

HDP İskenderun İlçe Örgütü’nün açıklamasında konuşan partinin PM üyesi Bestami Çorapçı, “Bu iktidarın karşısında demokrasiyi inşa edecek, faşizme son verecek gücüz. Düzmece operasyonlar bu kararımızdan bizi vazgeçirmek bir yana daha da güçlü kılacak” dedi.

Antalya

HDP Antalya İl Örgütü, parti binasında açıklama yaparak, “Halkın iradesi gasp edilemez” pankartı açtı. HDP Antalya İl Eşbaşkanı Muhsin Taşar, “Bu saldırılar AKP’nin siyasal intikam saldırılarıdır, partimiz yılmayacaktır” diye konuştu.

Amed

HDP Diyarbakır İl Örgütü, gözaltılara ilişkin il binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, gözaltı operasyonunun AKP’nin siyasal intikam alma girişimi olduğunu belirtti.

Mardin

HDP Mardin İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada “IŞİD’in Kobanê’ye saldırısını müjde verir gibi duyuran ve halkın IŞİD barbarlığına karşı gösterdiği tepkiye saldırarak, onlarca Kürdü sokakta katledenlerdir. Bu çevreler şimdi de yanlarına Saray’da balayı yapan savcıyı alarak sonuç almaya çalışıyorlar” denildi.

Adıyaman

HDP Adıyaman İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, Kömür Belde Belediyesi Eş Başkanı Erkan Karakaş ve çok sayıda partili katıldı. Gözaltı operasyonuna tepki gösteren Leyla Güven, “AKP-MHP iktidarı bitti. İçte, dışta yaşanan krizleri perdelemek için HDP’ye operasyonlar yapılıyor. Hiçbir şey savaş politikalarınızı, yolsuzluklarınızı, ekonomik krizi perdeleyemez. Siz barajlar koydunuz, barajlara aştık. Bir umut olduk. Her gün daha da büyüyor, büyüyeceğiz. Kobanê düştü düşecek dediler. Kobanê düşmedi. Asıl kazandıracak olan diyalog ve müzakeredir. Özgürlük trenine bindik amacımıza ulaşacağız” diye konuştu.

Urfa

HDP Urfa İl Örgütü binasındaki açıklamada konuşan HDP’li Öcalan, soruşturma konusu tarihte yaşamını yitirenlerin çoğunun kendi partilerinden yurttaşlar olduğunu belirterek, “Savcı istese bunları açığa çıkarabilir. Neden yapmıyor? Bu topraklara barışı getirmeyi amaçlıyoruz. 4 yıl önce de aynı senaryo vardı. HDP’yi tasfiye edemeyeceksiniz” dedi.

Van

HDP Van İl Örgütü, gözaltıları İpekyolu’ndaki parti binasında yaptıkları açıklamayla kınadı. HDP İl Eşbaşkanı Öznur Bartın, “Bu bir gözaltı operasyonu değil, intikam operasyonudur” dedi. Bartın, tüm halkı HDP etrafından kenetlenmeye çağırdı.

Bitlis

HDP Bitlis İl Örgütü, gözaltıları parti binasında yaptıkları açıklamayla protesto etti. HDP Bitlis İl Eşbaşkanı Rumet Dursun, partilerinin gücünü halktan aldığını ve hiçbir zaman iktidarın baskılara boğun eğmeyeceklerini söyledi.

Hakkari

HDP Hakkari İl Örgütü binasında önünde yapılan açıklamaya kent milletvekili Sait Dede, yerine kayyım atanan Yüksekova Belediye Eşbaşkanı İrfan Sarı ile çok sayıda kişi katıldı. HDP’li Dede, konuşmasında, “Kobanê düşmedi düşmeyecek. HDP düşmedi düşmeyecek” dedi.

Dersim

HDP Dersim İl Örgütü operasyona karşı Sanat Sokağında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada  “Bu bir gözaltı operasyonu değil intikam operasyonudur. AKP-MHP faşizminin topluma dayattığı kötülüğün ve nobranlığın geldiği boyutu göstermektedir. Suriye, Libya, Akdeniz’de sıkışan hükümet, iktidarlarını korumak ve devam ettirmek, ekonomik krizle sallanmaya başlayan koltuklarını muhafaza etmek ve bu krizi örtmek amacıyla bir kez daha partimize saldırmayı seçmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Adana

HDP’ye dönük operasyonlar Adana’da HDP önünde basın açıklaması ve oturma eylemi ile protesto edildi. Polis, “Terör açıklaması yapacaksınız” diyerek HDP açıklamasını açıklamayı engellemeye çalıştı. Eylemciler polisin engelleme çabalarına “HDP halktır, halk burada” sloganıyla cevap verdi. HDP Adana İl Binası önünde gerçekleştirilen açıklamada konuşan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, “Milyonların oyunu almış bir partiye Adana’da bir polis terör yakıştırması yapamaz. Adana’da bir polis keyfi bir yasaklamaya kolluk edemez. Varsa bir yasak belge ile geleceksiniz. Belge ile gelinmediği sürece biz çetevari uygulamalar olduğunu söyleme hakkını hukuktan almaktayız. Bunu söylemeye de devam edeceğiz” dedi. 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir