Belarus’ta binlerce işçi şaibeli seçimler sonrasında gerçekleşen eylemlere yönelik polis şiddetini protesto etmek için grevde

Belarus’ta iki büyük otomotiv fabrikasının da aralarında olduğu pek çok fabrikada çalışan binlerce işçi, şaibeli seçimler sonrasında gerçekleşen eylemlere yönelik polis şiddetini protesto etmek için greve gitti.

Minsk yakınlarındaki Zhodino kasabasında devlete ait Belarus Otomobil Fabrikası’nda (BelAZ) ve devlet tarafından işletilen Minsk Otomobil Fabrikası (MAZ) ve Minsk Traktör Fabrikası’nda (MTZ) işçiler üretimi durdurarak eylem yaptı. Grevlerin başka pek çok fabrikaya da yayıldığı ve en az 15 bin işçinin grevde olduğu belirtiliyor. Grevci işçiler seçimlerin yenilenmesini, eylemcilere şiddet uygulayan polislerin görevden alınmasını ve politik mahpusların serbest bırakılmalarını talep ediyorlar.

9 Ağustos’ta gerçekleşen seçimlerin ardından binlerce kişi sokağa çıkmış, eylemlerde 7 bine yakın kişi gözaltına alınmış, çok sayıda eylemci yaralanmış ve İki kişi yaşamını yitirmişti.

Öte yandan Belarus Merkezi Seçim Kurulu, 9 Ağustos’ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin kesinleşmiş sonuçlarını açıkladı. Buna göre Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, oyların yüzde 80.1’ini aldı. 26 yıldır devlet başkanlığı koltuğunda oturan Lukaşenko, seçimleri kazanarak üst üste altıncı kez devlet başkanlığı yapma hakkı elde etti.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir