Anasayfa / Haberler / ABD’de “Nefes Alamıyorum” isyanının 16. günü: Kolomb heykelleri yıkıldı, Trump “Seattle Otonom Bölgesi” için tehdit savurdu

ABD’de “Nefes Alamıyorum” isyanının 16. günü: Kolomb heykelleri yıkıldı, Trump “Seattle Otonom Bölgesi” için tehdit savurdu

George Floyd’un polis tarafından boğularak öldürülmesinin ardından ABD’de başlayan “Nefes Alamıyorum” isyanı 16. gününü doldurdu.

Boston’da eylemciler 12 Ekim 1492’de Amerika’yı keşfeden ve Avrupa devletlerinin Amerika kıtasını sömürgeleştirme sürecinin sembolü sayılan Kristof Kolomb’un heykelinin kafası koparırken, Minnesota’daki Kolomb heykeli tümüyle yıkıldı. Yıkılan heykel polis tarafından korumaya alındı ve daha sonra getirilen vinçle kaldırıldı. Haftasonu İngiltere’de köle tüccarı Edward Colson’ın heykeli indirilip nehre atılmıştı. Belçika’da da sömürgeci Kral 2. Leopold’un heykelleri tahrip edilmişti.

Portland’da gerçekleşen eylemlerde ise polis ve eylemciler arasında çatışmalar yaşandı. Öte yandan New York ve San Francisco’daki liman ve metro çalışanları, önceki gün defnedilen George Floyd’un cenaze töreni esnasında, greve çıktı.

Eylemler sürerken ABD Başkanı Donald Trump, Washington eyaletinda bulunan Seattle’da Capitol Hill bölgesinin otonom bölge ilan edilmesi nedeniyle sosyal medyada tehdit savurdu. Trump Twitter’dan “Radikal Sol Vali @JayInslee ve Seattle Belediye Başkanıyla büyük ülkemizin daha önce hiç görmediği bir seviyede alay ediliyor ve oynanıyor. Şehrinizi ŞİMDİ geri alın. Eğer siz yapmazsanız, ben yaparım. Bu bir oyun değil. Bu çirkin anarşistler HEMEN durdurulmalı. HIZLI HAREKET EDİN!” ifadelerini kullandı.

Seattle belediye başkanı Jenny Durkan ve Washington Valisi Jay Inslee de Trump’a Twitter’dan cevap verdi. Jenny Durkan Trump’ın tehditlerine Twitter’dan “Hepimizi güvende tut. Sığınağına geri dön.” şeklinde cevap verirken, Vali Jay Inslee ise “Yönetmekten tümüyle aciz bir adam Washington eyaletinin işinden uzak durmalıdır. Tweet atmayı ‘durdur’ ” ifadelerini kullandı.

Seattle’da eylemciler, hali hazırda doğu bölgesinde bulunan polis departmanının ve Capitol Hill mahallesinin girişlerini barikatlarla kapatarak kontrol altında tutuyorlar. Eylemciler Trump’ın tehditlerine karşı otonom bölgenin güvenliği arttırıyorlar.

Öte yandan George Floyd’un ölümünden sorumlu olan 4 polisten biri Thomas Lane’in kefalet ücreti ödenerek serbest bırakıldığı belirtildi.

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir