Almanya’da yüz binlerce kişi ırkçılığa karşı yürüdü

kategori:

ABD’nin Minneapolis kentinde George Floyd’un beyaz bir polis tarafından katledilmesini protesto etmek için dün Almanya’nın 25 kentinde yapılan mitinglere yüz binlerce insan katıldı. Eylemler sırasında yapılan konuşmalarda sadece ABD’deki ırkçılık değil aynı zamanda Almanya’da Afrika ülkelerinden gelen siyahlar ve diğer uluslardan insanlara karşı işlenen ırkçı ve ayrımcı politikalar eleştirildi. Bu nedenle ABD’deki ayrımcılığın protesto edildiği eylemlerde Almanya’ya da ayna tutuldu.

Almanya’da en kitlesel gösteriler Berlin, Münih ve Düsseldorf’ta düzenlendi. Her üç kentteki eylemlere 50’şer bin kişinin katıldığı açıklandı. Münih polisi eyleme 25 bin kişinin katıldığını duyurdu. Berlin’deki polis korona dolayısıyla sadece 1500 kişinin eylem yapması için izin vermişti.

Koronavirüs nedeniyle çoğunlukla 500-1000 kişilik eylemler olarak planlanan mitinglere katılım beklenenin çok üzerine olmasına rağmen mitingler gerçekleştirildi. Sürekli göstericilerden bir metre arayla durmaları için çağrılar yapıldı. Köln’de Deutze Weft alanında bin kişi için izin verilirken mitinge 25 binden fazla insan katıldı. Hamburg’da ise korona önlemleri çerçevesinde 800 kişinin katılması izin verilirken eyleme yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Hamburg polisi eylem sırasında sosyal medya üzerinden “Irkçılığa toplumumuzda yer yok” mesajı yayımladı.

Frankfurt’taki eyleme 15 bin, Stuttgart’taki eyleme ise 10 bin kişinin katıldığı açıklandı. Eylemler sırasında, “Irkçılık bir virüstür”, “Virüs öldürmez, ırkçılık öldürür”, “Adalet yoksa barış da yok”, “Dayanışma”, “Irkçılığa hayır”, “Nefes alamıyorum” şeklinde Almanca ve İngilizce dövizler taşındı.

Köln’deki mitingde yapılan konuşmalarda George Floyd’un katledilmesi nedeniyle ABD’deki ırkçılık ve ayrımcılık kınanırken, Almanya’da da benzer şekilde siyah insanların polis tarafından öldürüldüğü isimleriyle birlikte anlatıldı. Bunlardan en bilineni 7 Ocak 2005’de Dessau’da polis karakolunda öldürülen Oury Jollah. Polis tarafından gözaltına alınan Sierra Leoneli Jollah daha sonra hücresinde ölü bulunmuştu. Polis daha sonra Jollah’ın kendisini yakarak intihar ettiğini açıklamıştı. Daha sonra açılan davada polislerden birisi suçlu bulunmuş ancak düşük bir cezayla kurtulmuştu.

Yapılan konuşmalarda ayrıca Almanya’da günlük yaşamda siyahların sürekli dışlandığı, iş ve ev bulmada büyük zorluklar çektikleri anlatılarak, bu ayrımcı politikalara son verilmesi çağrısı yapıldı. Diğer kentlerdeki konuşmalarda da Almanya’da siyahlara ve diğer göçmenlere yönelik ayrımcı politikalara dikkat çekildi. Bu nedenle Almanya’daki büyük gösteriler her ne kadar ABD’deki ırkçılığı protesto etmek amacıyla düzenlense de Almanya’daki ırkçılık da unutulmadı. (Kaynak: Evrensel)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir