Anasayfa / Haberler / ABD’de “Nefes Alamıyorum” isyanının 7. günü: İsyan büyüyor, dünyanın başka yerlerinde dayanışma eylemleri gerçekleşiyor

ABD’de “Nefes Alamıyorum” isyanının 7. günü: İsyan büyüyor, dünyanın başka yerlerinde dayanışma eylemleri gerçekleşiyor

Minneapolis’te George Floyd’un polis tarafından boğularak öldürülmesinin ardından ABD’yi saran isyan dalgası 7. gününde devam ediyor.

Sokağa çıkma yasaklarına ve polis şiddetine rağmen Minneapolis’in yanı sıra Washington’dan Chicago’ya, New York’tan Los Angeles’a ABD’nin dört bir yanında protestolar devam ederken, ABD Başkanı Donald Trump eylemcilere yönelik şiddetin artırılması çağrılarını sürdüyor. En az 23 kentte de Ulusal Muhafız birlikleri devreye sokulurken, eylemlerde son iki günde düzenlenen protestolarda en az 4 bin 400 kişi gözaltına alındığı bildiriliyor.

Chicago kentindeki Cicero bölgesinde gerçekleşen eylemler sırasında ise iki kişi hayatını kaybetti. Pennsylvania eyaletinin başkenti Philadelphia’da da halk sokaktaydı. Kentin bazı bölgelerinde polisle eylemlere katılanlar karşı karşıya geldi çok sayıda kişi yaralandı.

New York’ta yağmurlu havaya ve sokağa çıkma yasağına rağmen kitlesel eylemler devam etti. Yürüyüşlerde “Adalet yoksa barış da yok”, “Sokakları zaptedelim, polisi defedelim” sloganları atıldı. New York’un Buffalo bölgesinde ise iki polis memurunun sürat yapan bir otomobille yaralandığı belirtildi. St Louis’deki eylemlerde de dört polisin ateşli silahla yaralandığı iddia edildi. Louisville, Kentucky’de Pazartesi günü bir kişinin erken saatlerde polis tarafından vurularak öldürüldüğünü bildirdi. Öldürülen kişinin protestocu olup olmadığı belli değil.

Öte yandan dünyanın pek çok yerinde ABD’de devam eden isyanla dayanışma eylemleri gerçekleştiriliyor.

İngiltere‘nin başkenti Londra’da binlerce kişi ABD Büyükelçiliği’ne yürüdüğü bildirildi. Büyükelçilik binasına girmek isteyen göstericileri polis engelledi. Göstericiler, “Adalet yoksa, huzur da yoktur” sloganlarıyla yürüdü. Londra’daki Trafalgar Meydanı’nda öğle saatlerinde toplanan yüzlerce gösterici, “Dizinizi boynumuzdan çekin” sloganları attı.

Berlin’de göstericiler Floyd’un öldürülmesini protesto etmek için Pazar günü ikinci kez toplandılar. Almanya‘nın başkentinde farklı ülkelerden göçmenlerin birarada yaşadığı semtlerinden biri olan Hermannplatz’da bir araya gelmeden önce kilometrelerce şehirde yürüdüler. Alman medyasının aktarması ve polis raporlarına göre gösteriye yaklaşık bin 500 kişi katıldı.

Kanada’da Cumartesi günü birkaç bin kişi ırkçılığı kınamak ve polisin Çarşamba günü evinde iken balkondan düşen Regis Korchinski-Paquet’in ölümüne cevap istemek için Toronto’da yürüdü. Kanada medyasına göre, Toronto protestolarında, virüsün yayılmasını kontrol etmek için yüz maskeleri ile yürüyen protestocular “Başka bir yaşam” şeklinde sloganlar attılar.

Danimarka’da, yaklaşık 2 bin kişi Cumartesi günü Kopenhag’daki ABD büyükelçiliği dışında protesto için barışçıl bir şekilde bir araya geldi. Yerel medya kaynakları, kalabalığın daha sonra “George Floyd için Adalet” yazılı tabelalar tutarak Christiansborg Sarayı’na doğru yürüdüğünü bildirdi.

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir