Anasayfa / Haberler / Çocuk istismarını meşrulaştıran yasa tartışmalarına karşı kadınlar pek çok noktada eylem yaptı

Çocuk istismarını meşrulaştıran yasa tartışmalarına karşı kadınlar pek çok noktada eylem yaptı

Bir süredir gündemde tutulan “olası istismar yasasına karşı” kadınlar Ankara, İstanbul ve İzmir’de eylemler gerçekleştirdi.

Ankara’da Çankaya Belediyesi önünde mor kurdelelerle eylem yapan kadınlar fiziki mesafe kurallarına uyarak, çember oluşturuldu. “İstismarın affı olmaz”, “Erken yaşta evlilik şiddettir” ve “Çocuk istismarını aklama yargıla” dövizlerinin taşındığı eylemde, iktidarın bir süredir çocuk istismarı faillerinin “evlilik affı” adı altında tahliye etmeyi amaçladığı ifade edildi.

Okunan basın açıklamasında “Her seferinde var gücümüzle karşı çıkarak durdurduğumuz yasa tasarısı, şimdi de bayramdan sonra Meclis gündemine getirilmeye hazırlanıyor. Yasa tasarısı, bir çocuk cinsel istismar failiyle evlendirildiyse, çocuğu istismar eden kişi çocuğun kocası olarak eve döner diyor. Çocuk ve istismar faili arasında 15 yaş fark olabilir diyor. Yani; 30 yaşında bir erkek 15 yaşında bir kız çocuğuna tecavüz etti ve çocuk, tecavüz edenle evlendirildiyse, tecavüz faili artık çocuğun kocası olduğu için suçsuzdur diyor” ifadeleri kullanıldı.

İzmir’de Kadınlar Birlikte Güçlü bileşenleri Karşıyaka İş Bankası önünde saat 19.00’da toplandı. Açıklamada dünya koronavirüs ile uğraşırken AKP iktidarının pandemiyi fırsata çevirerek çocuk istismarcılarını cezaevinden çıkarmaya çalıştığına değinildi. Çocuğa yönelik şiddet artarken AKP iktidarının çocuklara yönelik istismarın önünü daha da açacak yasa tasarısını geçirmek için hamleler yaptığı belirtilen açıklamada, insanlara “müjde” diye verdikleri haberin çocuk yaşta evliliğin teşvik edilmesi demek olduğuna dikkat çekildi. Gündeme getirilen tasarıda, 13 yaşındaki çocuğun 28 yaşındaki biriyle evlenmesinin, 15 yaşındaki çocuğun doğurmasının önündeki yasal engellerin de kaldırılacağı ifade edildi.

İstanbul’da da “Kadınlar Birlikte Güçlü”nün çağrısıyla saat 19:0’da Kadıköy Rıhtım’da bulunan Eminönü İskelesi’nde buluşan kadınlar eylem gerçekleştirdi. Eylemde “İstismarın affı olmaz!”, “Çocuk yaşta evlilik istismardır!” ve “Çocuk istismarını aklama, yargıla!” sloganları atıldı. Aralarında “Anarşist Kadınlar”ın da bulunduğu çeşitli kadın örgütleri, Kadıköy Rıhtım’da bir araya gererek cinsel işkencecileri aklayan ve özellikle kız çocuklarına uygulanan cinsel işkenceyi meşrulaştıracak olan yasaya karşı ses çıkardı.

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir