Stajyer Avukat Yağız Timoçin’in gözaltı süresi dört güne uzatıldı

yazar:

kategori:

Twitter’daki paylaşımları nedeniyle dün akşam saatlerinde evine yapılan polis baskınında gözaltına alınan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi, stajyer Avukat Yağız Timoçin’in gözaltı süresi dört güne uzatıldı.

Hakkında “Halkı kin ve düşmanlığı tahrik” suçlamasıyla soruşturma yürütüldüğü öğrenilen Timoçin’in gözaltı süresinin savcılık kararıyla 11.04.2020 17.00’ye kadar uzatıldığı öğrenildi. Yalnızca sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek hakkında dört günlük gözaltı kararı verilmesine tepki gösteren ÇHD İstanbul Şubesi konuya ilişkin bir açıklama yaptı. ÇHD açıklamasında “Başta İstanbul Barosu olmak üzere, tüm hukuk örgütleri ve meslektaşlarımızı, halka haklarını hatırlattığı için suçlanan meslektaşımızın serbest bırakılması çağrısını desteklemeye davet ediyoruz.” denildi.

ÇHD İstanbul şubesinin açıklamasının tamamı şöyle:

MESLEKTAŞIMIZ STAJYER AVUKAT YAĞIZ TİMOÇİN SERBEST BIRAKILSIN

Derneğimiz üyesi meslektaşımız, Stajyer Avukat Yağız Timoçin 8 Nisan 2020 günü akşam saatlerinde ev adresine düzenlenen polis operasyonu ile gözaltına alınmıştır. Kendisine yöneltilen suçlama, sosyal medya paylaşımları ile “halkı kanunlara uymamaya tahrik etmek” iken, meslektaşımızın evi 3-4 adet polis arabası ile ablukaya alınarak yaklaşık 10 – 12 kişiden oluşan bir polis ekibi ve bir akrep aracı eşliğinde basılmıştır.

“Kapitalizm koronadan daha tehlikeli!” sözünün peşine düşen soruşturma makamları, pek tabii Yağız Timoçin’ in bir avukat olduğunu bilmelerine rağmen, değil bir avukata her yurttaşa uygulanması gereken soruşturma sürecini yürütmeyip, meslektaşımızı usule uygun şekilde ifadeye çağırmadan böylesi bir operasyon ile gözaltına alarak, onu ve verdiği hak mücadelesini terörize etmek istemektedir.

Meslektaşımız dün akşam saatlerinden bu yana yalnızca, COVİD-19 salgını karşısında aldığı tedbir “Evde Kal” çağrısı yapmak olan iktidara nazaran, geçimini sürdürmek için çalışmaya mahkum olan emekçilerin, salgın bahanesi ile hakları gasp edilen işçilerin, toplumun her kesiminde geçimini sürdüremeyecek duruma gelen halkın haklarını hatırlattığı için gözaltındadır. Devlet salgın nedeniyle alması gereken önlemleri almak yerine, yoksulun, işçinin yanında olan meslektaşımızı gözaltı ile yıldırmaya çalışmayı tercih etmiştir.

Dün yapılan avukat görüşü sırasında tarafımıza meslektaşımızın ifadesinin bugün alınacağı bildirilmiş olmasına rağmen, bugün hala ifade işlemi gerçekleştirilmemiş ve keyfi şekilde gözaltı süresinin 4 güne uzatıldığı söylenmiştir.

Meslektaşımız aynı zamanda kronik astım hastası olup özellikle salgın şartlarında bu gözaltı işlemi hayati risk taşımaktadır. Keyfi gözaltı işlemine derhal son verilmesi gerekmektedir.

Başta İstanbul Barosu olmak üzere, tüm hukuk örgütleri ve meslektaşlarımızı, halka haklarını hatırlattığı için suçlanan meslektaşımızın serbest bırakılması çağrısını desteklemeye davet ediyoruz.

Meslektaşımız Stj. Av. Yağız Timoçin derhal serbest bırakılsın.

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi


Yorumlar

“Stajyer Avukat Yağız Timoçin’in gözaltı süresi dört güne uzatıldı” için bir yanıt

  1. […] Yağız (@YagizTimocin) 1 Nisan 2020 Stajyer Avukat Yağız Timoçin’in gözaltı süresi dört güne uzatıldı Gözaltı Sosyal Medya Yağız Timoçin 2020-04-10 Yeryüzü Postası […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir