İtalya’da birçok fabrikada üretimin devam etmesine karşı işçiler greve çıktı

İtalya’da salgın binlerce can almasına ve hala yayılmasına rağmen birçok fabrika ve işyerinde üretimin devam etmesi nedeniyle işçiler dün greve çıktı. Grevlerin özellikle salgının merkez üssü Lombardiya bölgesinde makine ve lojistik endüstrisinde etkili olduğu belirtiliyor. 

Ülkede patron ve işçi örgütleriyle hükümetin yaptığı görüşmeler üzerinde işçilerin sağlığını korumak amacıyla bir protokol imzalanmıştı ancak protokolün yetersiz kaldığı ve birçok işveren tarafından uygulanmadığı belirtiliyor. 

Dün sosyal medyadan da İtalyan emekçiler, “Prima la vita, prima la salut / Önce yaşam, önce sağlık” yazılı ve temel ihtiyaç üretmeyen fabrikaların kapatılmasını isteyen dövizlerle çektikleri fotoğrafları paylaştılar. 

İtalya Komünist Platformunun gazetemiz Evrensel’e konuyla ilgili verdiği bilgiler ise şöyle: 

Bu grevler ilan edildi çünkü İtalya hükümeti, kapitalistlerin, gerekli olmayan ve işçiler açısından da enfeksiyon kaynağı olan pek çok faaliyeti yürütmesine olanak tanıyor. 

İşçilerin sloganları, “Güvenlik yoksa üretim de yok.”

Patronlar, bu konuda serbest bırakılmış durumdalar ve bu nedenle birçok fabrikada işçiler nezdinde ciddi risklere neden olan üretime (elbette böylece artı değerin üretilmesine de) devam etmeye kararlılar.

İşçiler öfkeli çünkü gerekli korunma araçlarına; maskelere, eldivenlere, özel gözlükler ve dezenfektan vd. sahip değiller. Çalışma ortamları dezenfekte edilmiyor ve asgari güvenlik mesafesine (bir metre) bakılmaksızın çalışmak zorunda bırakılıyorlar.

Sağlık ve güvenlik üzerine sözleşmeler yalnızca birkaç fabrikada imzalanmış durumda. 

Bergamo-Brescia bölgesi, 1000 kişinin ölümüyle İtalya’da en çok etkilenen bölgelerden biri oldu. Bu bölgede yaklaşık 800 bin işçi var. Salgına rağmen, özellikle hükümet üzerinde güçlü bir etkiye sahip olan patronlar birliği Confindustria’nın istediği gibi burada üretime devam ettiği ileri bir sanayi bölgesi. Salgının yayılmasında bunun da etkisi var.

Sendikacılar ve ana konfederasyonlar tarafından desteklenen grevlerin, işçilerin acil taleplerinin kabul edilmesi ve patronları güvenlik önlemlerine riayet etmeye zorlamak için önümüzdeki günlerde devam etmesi planlanıyor. (Kaynak: Evrensel)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir