Kanada’da yerlilerin yaşadıkları bölgeden geçecek petrol boru hattına karşı blokaj eylemleri tüm ülkeye yayıldı

Kanada’nın British Columbia eyaletindeki First Nation yerlililerinin yaşadıkları bölgeden geçecek petrol boru hattına karşı eylemler tüm ülkeye yayıldı.

British Columbia eyaletine bağlı Wet’suwet’en bölgesinde yaşayan yerlilerin, Coastal GasLink Petrol Boru Hattı inşaatına karşı başlattıkları eylemler, Manitoba, Ontario ve Quebec eyaletlerine de yayıldı. Eylemciler pek çok bölgede tren yollarının bloke edildiği eylemler nedeniyle yüzlerce tren seferi iptal edildi.

Kanada’da yerlilerin günlerdir devam eden eylemlerinin etkili olması nedeniyle Kanada Ulusal Demiryolu Şirketi CN, ülkenin doğusuna yapılan tüm tren seferlerini iptal etti. Öte yandan pek çok şehirde işlek caddeleri trafiğe kapatan eylemciler bazı limanlarda da çalışmaları blokaj eylemleriyle durdurdu.

Eylemciler, eylemlerin sona ermesi için, bugüne kadar gözaltına alınan eylemcileri serbest bırakılması ve bölgeye kurulan geçici istasyonunu kapatılması talep ediyorlar.

Wet’suwet’en yerlileri, eyalet ve federal makamların projenin onaylanma sürecinde kabile toprakları için kendilerinin onayının alınmadığını gerekçe göstererek, geçen yıl Aralık ayında protestolara başlamışlardı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir