İşçilerin grev iradesine rağmen Birleşik Metal-İş MESS ile anlaştı

MESS Grup TİS sürecinde Birleşik Metal İş üyesi işçiler 5 Şubat’ta greve başlamaya hazırlanırken, sendika yönetimi tarafından MESS ile anlaşma sağlandığı duyuruldu. Hükumetin çağrısı ile gerçekleştirilen bugünkü toplantı sonrasında alınan bu kararla MESS’in dayattığı şartlar kabul edilmiş oldu.

29 Ocak’ta gerçekleşen Birleşik Metal-İş temsilciler kurulu toplantısında, yüzde 17’lik zammın kabul edilemez olduğu vurgulanarak 5 Şubat’ta greve çıkma kararı alınmıştı. Birleşik Metal-İş’in toplantısında 37 fabrikanın temsilcileriyle bir araya gelinmiş, ağırlıklı olarak Gebze’de, üye sayısı açısından çoğunlukta olan 20 fabrika temsilcisi “Greve evet” demişti. Sendika yönetimi bu kararı yok sayarak MESS ile Türk Metal-İş’le aynı şartlarla anlaşmaya vardı.

Üzerinde imzalanan sözleşmeye göre 12 TL’nin altında olan saat ücretlerine, 12 TL’yi geçmeyecek şekilde 30 kuruş iyileştirme yapılacak. Bunun üzerine tüm saatlik ücretlere, sözleşmenin birinci altı ayında yüzde 17 oranında zam yapılacak. İkinci altı ay için yüzde 6 oranında artış yapılacak. Enflasyon yüzde 6’nın altına düşerse dahi yüzde 6 zam yapılacak. Bu oranı geçmesi halinde ise enflasyon farkı alınacak. Üçüncü ve dördüncü 6 aylık dönemlerde enflasyon oranında zam yapılacak. Tüm sosyal haklara birinci yıl yüzde 20 oranında, ikinci yıl için de enflasyon oranında artış yapılacak. Bütün bu artışların ilk altı aylık toplam değeri, ortalama yüzde 18,50.

MESS tarafından yapılan açıklamada “Tüm taraflar için sürdürülebilir refah sağlayacak bir sözleşmeye imza attık. Ülke ekonomisi ve ihracat açısından büyük önem taşıyan sektörümüzde uzlaşmaya varıldı. Üretimin sürekliliği korundu” ifadeleri ile anlaşmadan memnuniyetleri dile getirildi.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir