Fransa’da emeklilik reformuna karşı grevler sürüyor

Fransa’da emeklilik reformunun geçici olarak vazgeçildiğinin açıklanmasına rağmen emekçiler tasarı tamamen geri çekilene kadar grevleri sürdürmekte kararlı. Ulusal Demiryolları SNCF, Paris ve banliyö toplu ulaşım ağı RATP çalışanlarının 5 Aralık’ta başlattıkları grevlerin eğitim, sağlık, enerji, rafineri, havayolu, hukuk gibi tüm sektörlerin de katılmasıyla aralıksız sürüyor. Öte yandan CGT Ulusal Liman ve Rıhtım Federasyonu’nda örgütlü liman işçileri de 14 Ocak günü başlattıkları 72 saatlik “ölü liman” sloganıyla grevde.

Kızıl Bayrak’ın haberine göre liman işçileri emeklilik reformu yasa tasarısının geri çekilmesi talebiyle Fransa’nın en büyük limanlarından Marsilya, Nantes-Saint-Nazaire, Bordeaux, La Rochelle, Dunkerque ve Rouen’ı gemi giriş ve çıkışlarına kapattı. Dış ticaret limanı Le Havre’da da durum hiç farklı değildi. Uluslararası ticaretle ünlü Le Havre limanına giremeyen birçok gemi açık denizde demirlemek zorunda kalırken bazılarının Belçika’nın Anvers ve Hollanda’nın Roterdam limanlarına yöneldiği belirtildi. Liman işçilerinin özel emeklilik rejimi statüsünde olmadıkları ağır çalışma koşullarından kaynaklı normal emeklilik yaşından iki yıl önce emekli olma hakkına sahip oldukları belirtiliyor.

Rafinerilerde ve petrol depolarında haftalardır süren grev ve blokajdan en çok Finistere ve Brest bölgelerinin etkilendiği açıklanırken, başka birçok bölgenin de akaryakıt sıkıntısıyla karşı karşıya olduğu, istasyonlara bir sonraki gün için neredeyse yakıt güvencesi verilemez duruma geldiği belirtiliyor.

23 Ocak akşamı saat 19.00’dan itibaren hava trafik kontrolörlerinin 3 günlük grev gideceği belirtildi. Aire France ve değişik havayolu şirketlerinin grevden etkilenerek uçuşlarının iptal edileceği açıklandı.

Posta dağıtım ve toplama merkezlerinde, çöp atık toplama ve ayırma merkezlerinde ve okullarda da grev ve blokaj eylemleri sürüyor.

Reforma karşı 14 ve 15 Ocak günleri gerçekleşen lokal eylemlerin ardından 16 Ocak günü gerçekleşen eylemlere Paris’te 250bin, Marsilya’da 110 bin, Toulouse’da 80 bin, Le Havre’da 25bin, Bordeaux’ta 20 bin, Lyon’da 16 bin, Nantes’ta 10 bin, Rouen’de 10 bin olmak üzere yüz binler sokaklara çıktı. Fransa genelinde iki yüze yakın noktada eylemler düzenlendi.

Paris’te gerçekleşen eylem için saat 14.00’te Montparnasse’da toplanan kitle İtalya Meydanı’na yürüdü. Yoğun polis ablukası altında gerçekleşen eylem boyunca “Macron istifa!”, “Katil, tecavüzcü polis!”, “Buradayız, Macron istemese de buradayız! İşçilerin onuru ve daha iyi bir dünya için buradayız!”, “Genel grev!” sloganları sıklıkça haykırıldı.

Sendikalar 22-23 ve 24 Ocak tarihlerinde eylemlerini sürdüreceklerini açıkladılar.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir