Onlar Evo taraftarı değiller! Onlar Alteños, lanet olsun! – Ivan Apaza Calle

Bolivya’da devam eden darbe girişimi karşısında Aymara ve Quechua gibi yerli halkların yoğun olarak yaşadığı Şili’nin en büyük ikinci kenti olan El Alto halkının (Alteños) darbeye karşı direnişiyle ilgili, direnişin içinde bulunan Colectivo Curva tarafından yapılan açıklama.

Sessiz kalanlar ve sokaklarda olan bizler için, siyasi partiler MA (Evo) ve CC (Mesa) tarafından temsil edilen sağ ve sol arasındaki eski savaşın oluşturduğu siyasi durum karşısında bir şey yapmaya isteksiz olduğunu, karşı çıkmaksızın defalarca gözlemlediğimiz ve duyduğumuz Aymara gençliği için yazıyorum.

Yerli uluslar ya da bizim adlandırdığımız biçimiyle “yerli halklar” olarak, on yıldan fazla bir süredir kültürel unsurlarımızın MAS tarafından yıpratılması ve araçsallaştırılması yüzünden acı çektik. Bir an için bunun bizim hükümetimiz olduğuna inandık, çünkü ülkeyi yöneten kahverengi yüzlü, bize benzeyen bir insan vardı. Bu sona erdi! Aynı hükümet uğruna savaştığı ve savunduğu insanları katletmeye başladığında sona erdi.

El Alto şehrinin tarihi bir hatırası var, coğrafi olarak savaş alanlarında bulunuyor. Tam olarak Tupak Katari ve Bartolina Sisa kamp alanlarında. Orada 1781’de öldürürken cesur neslin soyundan gelenler yaşıyor ve 2003’tekilerin, evet o zaman da (gaz savaşları) burası bir savaş alanıydı. Ve savaşımız politikacı gibi davranan bir yabancıyı kovmakta başarılı oldu.

Dün, yerli başkanın (çoğu insanın ona olan umutları sürüyordu)  istifasını takiben ya da istifalar duyduğu anda, kahverengi ve alçak gönüllü insanlarım gözyaşı ve çaresizlik dolu bir yenilgiyle karşı karşıya kaldılar.

11 Kasım: İşler değişmedi, çok değil. Alteños “El Alto de pie, nunca de rodillas” (El Alto ayakta, asla diz çökmez) diye haykırıyor. Düne kadar bunu mu, şunu mu yapalım diye düşünüyorduk. Evo Morales’i destekleyip desteklemeyeceğimizi ve iktidardayken ne yaptığını veya neyi temsil ettiğini bilmiyorduk. Ayrıca, demokratik ve ırkçılık karşıtı olduğunu iddia eden, ancak eylemlerinde anti koloniyel savaşın önemli sembolü olan Wiphala’nın yakıldığı, ırkçı liderler ve katiller tarafından yönetilen diğer tarafın mücadelesini destekleyip desteklemeyeceğimizi de bilmiyorduk. Yerli kadınları tekmeleyen, nefretlerini sokaklarda tüketen taraf. Çok basit, gördüğünüz ne ise olanda odur, haksızlığa uğramak gibi bir şey yok.

Düne kadar, El Alto iki arada bir derede kalmıştı. Neden bir “diktatör” desteklensin? Neden yakmaların, tekmelerin ve nefret söylemlerinin temsilcileri desteklensin? Eğer onlar gerçekten, bizim Alteños olarak hissettiğimizi ve düşündüğümüzü yansıtmıyorlarsa, neden bu taraflardan herhangi birine destek verelim ve katılalım? Ve tarihte her zaman olduğu gibi, daha zor anlar kimin kim olduğunu ve hangi kanın hangi kanı çağırdığını gösterir.

Bununla birlikte, bir şeyden emin olabiliriz: cumhuriyet kastının kültürel ve sosyal çeşitliliği kabul etmeyen mirasçıları ile bir çatışma başladı. Bu savaş yüzyıllar önce başlamıştı ve son günlerde Aymara, Quechualara ve diğer uluslara karşı tekrar ortaya çıktı. Evo destekçileri, vandallar, gangsterler, kaosu besleyen alçaklar olarak lanse ediliyoruz. Yağmacı grupların parçası olmakla suçlanıyoruz… neye dayanarak?  Bu iddiaların tek amacı bir kelime etrafında gayri meşru hale getirmek: Masista (Evo destekçileri) Peki bizim onların uygulamaya koydukları eylemlerine karşı çıkışımız? Buna dair HİÇBİR ŞEY söylemediler, tek bir kelime bile.

Önemli sembolümüzün yanması ve Wiphala’nın hatalı biçimde MAS’ın sembolü olarak lanse edilmesi, El Alto halkının kavga ruhunu diriltmiştir. Ve her zaman olduğu gibi yalnızız. 2003 yılında olduğu gibi, satılmış olan, belirli bir toplumsal kesimi savunan ve bize karşı göz yaşartıcı gaz kullanan ve gençleri, masum kızları, EVET sadece annelerini gözleyen ya da onlara eşlik eden masum kızları vuran, polis karşısında yalnızız. Bu memurlar hangi ulusu savunuyorlar?

Dinleyin. Yolları tıkayan bir Evo destekçileri değil, sembollerinin yakılmasına, umursamazlığa, otoriterliğe öfkelenenler. Onlar Evo destekçisi değil, hayır, hayır ve bin kez hayır. Sokaklardakilerin Masistas (Evo destekçileri) olmadığını, onların bir toplum olduklarını anlayın. Harekete geçen Aymara toprakları içinde kurulu bir göçmenler şehri. Bir Aymara şehri. Onlar 2003 yılının gazileri. Şimdi demokrasiyi savunan bir hükümetten gelen kurşunlar nedeniyle ebeveynlerini kaybedenlerin yetimleri. Onlar Evo taraftarı değiller. Savaşanlar Alteños ve Alteñas. Onlar Aymaras.

El Alto, Kasım 2019
Ivan Apaza Calle

Kaynak: https://libcom.org/news/they-are-not-evo-supporters-they-are-altenos-dammit-13112019

Çeviri: Yeryüzü Postası


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir