Fransa’da sokaklar hareketli: İklim krizi, emeklilik reformu ve ‘Sarı Yelekliler’ eylemleri

Fransa’da sarı yelekliler, eylemlerinin 45’üncü haftasında yine sokağa çıktı. Paris’te Champs-Elysees Caddesi’ne girmeye çalışan eylemcilere polis biber gazıyla saldırdı. Polis Saint-Lazare tren garına girmeye çalışan sarı yeleklilere de biber gazı ile saldırdı. Fransa’nın çeşitli kentlerinde de eylemler yapıldı. Eylemlerde 163 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Saat 13.00’te Jardin Luxembourg Edmond Rostand Meydanı’nda başlayan iklim yürüyüşüne ise yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı bildirildi. Yürüyüş sırasında polis provokasyonu yaşanırken, yaklaşık bin kişiden oluşan Kara Blok korteji barikat kurarak polis saldırısına karşı uzun süre direndi. Greenpeace ise çatışmaların ardından eylemcilere eylemden ayrılma çağrısı yaptı.

Yürüyüş Port Royal üzerinden Avenue des Gobelins, Place d’Italie, Bulvar Vincent Auriol, Quai de la gare, Pont de Tolbiac’dan geçilerek eylemin bitiş noktası Parc de Bercy’e ulaştı. Eylemde iki yüz kişinin gözaltına alındığı belirtildi. 

Öte yandan FO sendikasının Paris’te emeklilik reformuna karşı düzenlediği yürüyüşe ise 6 bin kişinin katıldığı açıklandı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir