Brezilya^da öğrenciler ve emekçiler, “aşırı sağcı” Bolsonaro hükümetinin neoliberal kemer sıkma politikaları kapsamında eğitim bütçesinde öngörülen kesintileri ve özelleştirme saldırısını protesto etmek için 13 Ağustos’ta 200’den fazla şehirde sokağa çıktı.
“Brasilwire.com”da yer alan habere göre, Avenida Paulista’yı 5 saat süreyle trafiğe kapatan São Paulo’daki protesto sırasında, Brezilya Lise Öğrencileri Birliği (UBES) Başkanı Pedro Gorki, “Bu kesintiler, eğitimin kamusal, demokratik özelliğinin tümden yitirilmesini beraberinde getirecektir. Bu eğitim planının temelini, Brezilya okullarının ve üniversitelerinin halka kapatılması oluşturmaktadır. Eğitim herkes için bir hak olmaktan çıkarılıp, azınlık için bir hakka dönüştürülmek isteniyor, bu yüzden bunu protesto etmek için buradayız ve tüm Brezilya halkının okullara ve üniversitelere erişebilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
13 ağustos Salı günü ülke çapında düzenlenen protestolar, Mayıs ayındaki iki benzer büyük protestonun ardından 3. ulusal eğitim grevinde yüz binlerce insanı bir araya getirdi.
“Eğitim Tsunami” olarak adlandırılan ve öğrenci sendikaları tarafından düzenlenen protestolar, küçük kasabalardan São Paulo, Belo Horizonte ve Rio de Janeiro gibi büyük kentlere kadar yüzlerce noktada gerçekleşti. İşçi ve emekçilerden yerli kadınlara kadar bir çok kesimden on binlerce insan öğrencilerle dayanışma içinde sokağa çıktı.
Yüz binlerce emekçinin katıldığı ulusal grev, Bolsonaro iktidarının emeklilik reformu teklifinin Kongre’de kabul edilmesini tamamen engelleyemese de, neoliberal politikaları derinleştirmek isteyen hükümet üzerinde baskı oluşturması yönüyle önemli. (Kaynak: Yaşanacak Dünya)
Bir yanıt yazın