Hong Kong’da genel grev

kategori:

İnsanların yargılanmak üzere Çin anakarasına gönderilmesine izin verecek tartışmalı iade yasa tasarısı protestolarının devam ettiği Hong Kong’da genel grev ilan edildi. Grev nedeniyle 200’den fazla uçuş iptal edilirken sabah saatlerinden itibaren metro durakları işgal edildi ve seferlerde aksamalar yaşandı.

Hong Kong lideri Carrie Lam, Temmuz ayında yaptığı açıklamada, “Askıya alınan yasanın yeniden uygulamaya konulması planı yok. Yasa öldü” demişti. Ancak Lam’ın açıklamaları protestocuları ikna edememiş, eylemler Carrie Lam’ın istifa taleplerine dönüşmüştü.

Hong Kong’da, geniş kapsamlı bir genel grev düzenlenirken ulaşımda ciddi aksamalar oldu. Protestocuların metro ağının ve caddelerin bir kısmını tuttuğu, havalimanında 200’den fazla uçuşun iptal olduğu ve bazı metro ve otobüs hatlarının seferlerini yapamadığı belirtiliyor.

CNN’e konuşan tarihçi ve avukat Antony Dapiran, bugün 1967’den beri Hong Kong’daki en büyük grev eyleminin yaşanmasının beklendiğini söyledi.

Dapiran “Hiç böyle bir şey göremedim. Daha önce de yürüyüşler ve protestolar olurdu, ama şehir çapında pek çok bölgenin eşzamanlı olarak protestoların odağı haline gelmesi daha önce gerçekleşmemişti” dedi.

Carrie Lam yaptığı açıklamada, protesto hareketinin tehlikeli sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulunarak, hukukun ve düzenin yeniden sağlanması için kararlı bir şekilde hareket edeceklerini söyledi.

Lam, kendisine yöneltilen istifa çağrılarını da tekrar geri çevirdi.

Hong Kong’da protestolar gece boyunca da devam etti.Polis protestocuları dağıtmak için yer yer biber gazı kullandı.

Eylemlerde bugün en az 82 kişinin, 9 Haziran’dan beri toplamda 420 kişinin gözaltına alındığı, 50’si hakkında yargı süreci başlatıldığı açıklandı.

Haziran ayında insanların yargılanmak üzere Çin anakarasına gönderilmesine izin verecek tartışmalı iade yasa tasarısı protesto edilmişti. İnsan hakları savunucuları da iade tasarısına karşı çıkarak, mahkemelerin Komünist Parti tarafından kontrol edildiği Çin’de işkence, keyfi gözaltılar, zorla itiraflar ve avukatlara erişim sorunlarına yönelik iddiaları gündeme getirmişti.

Hong Kong lideri Carrie Lam protestolar üzerine 15 Haziran’da düzenlediği basın toplantısında, tasarının toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına yol açtığını, bu nedenle askıya alındığını açıklamıştı.Gösterilerine devam eden protestocuların liderleri ise yasa tasarısı resmi olarak iptal edilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade etmişti. (Kaynak: Gazete Karınca)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir