Anasayfa / Haberler / İsviçre’nin Basel ve Zürich kentlerinde iklim eylemleri

İsviçre’nin Basel ve Zürich kentlerinde iklim eylemleri

8 Temmuz Pazartesi günü sabah saatlerinde daha bankalar ve resmi daireler açılmadan yüzlerce iklim aktivisti Basel ve Zürich’de Credit Suisse (CS) ve Bankverein (UBS) bankalarının merkez şubelerinin girişlerini bloke ederek binalara girişleri engelledi. Bu bankaların fosil yakıtlara yaptıkları yatırımı ve bu yolla çevreye verdikleri zarara dikkat çekerek protesto ettiler.

CS ve UBS bankaları dünya çapında hala milyarlarca dolar, kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtlara yatırım yapıyorlar ve milyarlarca dolar kazanç elde ediyorlar. Bu yolla da çevreye en büyük zararı vermiş oluyorlar.

Sabah, resmi daireler açılmadan başlayan blokaj eylemlerine öğleden sonra polis saldırarak eylemcilerin bir kısmını (Basel’de 22, Zürich’te 61 kişi) gözaltına aldı. Basel ve Zürich’te gözaltına alınanlar hâlâ bırakılmış değil. Bu nedenle dün (9 Temmuz) hem söz konusu bankaların hem de eylemcilerin tutuldukları karakollar önünde eylemler vardı. Bu eylemlere de saldıran polis, yeni gözaltılar yapmadı ama eylemcilere karşı sert tutumu ile tepki çekti.

Bugün de Basel ve Zürich’te, hem CS ve UBS bankalarının merkezleri önünde hem de gözaltıların tutuldukları yerlerde eylemler devam edecek.

28 Eylül 2019’da İsviçre’nin başkenti Bern’de, İsviçre çapında olmak üzere bir iklim yürüyüşü gerçekleşecek. (Kaynak: Kızıl Bayrak)

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir