Lyon’da çöp toplayıcıları greve çıktı

Fransa’nın Lyon kentinde Pizzorno şirketine bağlı çöp toplayıcılarının düşük ücret ve kötü çalışma koşullarından dolayı 2 Nisan’da başlattıkları grev bugün, özellikle çalışma koşulları konusunda büyük kazanımlarla sonuçlandı.

15 Nisan Pazartesi günü Pizzorno’ya bir an önce bir çözüm bulması için ültimatom veren Lyon Metropol’ü, 18 Nisan Perşembe gününe kadar grevi sonlandıracak bir ilerleme katetmedikleri takdirde, Pizzorno ve Metropol arasındaki kontratta öngörüldüğü üzere Pizzorno’ya, toplanmayan her çöp kutusu başına 20 Euro’ya kadar çıkabilecek finansal cezalar uygulanacağını belirtmişti. Bu sırada da çöpler başka şehirlerden ücretli emekçiler ve geçici işçiler tarafından toplanıyor ve Lyon’un 3, 6 ve 8. bölgeleriyle Villeurbanne, Bron ve Vaulx-en-Velin’e yığılıyordu. En son, 16 Nisan’da Lyon metropolü sağlık ve güvenlik açısından risk oluşabilecek yerlerdeki çöpleri toplamak için Pizzono haricindeki diğer şirketlere de çağrı yapmak zorunda kalmıştı.

Bugün ise, tam 17 gündür ücretlerinin yükseltilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için grevde olan işçiler, başta çalışma koşullarının iyileştirilmesi olmak üzere, maaş planlaması konusunda da büyük kazanımlar elde ederek grevlerini sonlandırdılar. Fakat işçiler hala tepkili.

Bugün, Lyon metropolünün başkanı David Kimelfeld, Twitter hesabından, Pizzorno ve çalışanları arasında yapılan sıkı pazarlıklar sonucunda çöp toplayıcılarının grevinin sona erdiğini ve bugünden itibaren çöplerin tümünün tekrar toplanmaya başlaladığının ve gecikmenin bu haftanın sonuna kadar giderileceğini bildiren bir mesaj yayınladı. Buna karşılık grevin başından beri grevcilerin yanında olan Rhone dayanışması (Solidaires Rhône), ne Grand Lyon ne de David Kimelfeld’a teşekkür etmediklerini, mücadelenin sonundaki anlaşmanın sadece ve sadece üretli emekçilerin mücadelesiyle ilgili olduğunu belirten bir mesaj yayınladı. Son olarak, grevciler de Pizzorno’ya ultimatom vermiş olsa da mücadele süresinde işçileri kabul etmeyen metropole tepkilerini ifade ettiler. Grevcilere yakın bir kaynak, metropolün patronlarla toplantı yaptığını ve çöp toplayıcılarının bu toplantılara dahil etmediğinin altını çizdi.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir