Anasayfa / Haberler / Sudan’da mücadele darbecilere karşı sürüyor

Sudan’da mücadele darbecilere karşı sürüyor

Sudan’da Ömer el-Beşir’in görevden alınması sonrasında yemin ederek Askeri Geçiş Konseyi Başkanı olarak göreve gelen Avad bin Avf’ın bir günü tamamlamadan görevden ayrılması ve yerine Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın geçmesi sonrasında da kitlesel eylemler devam ediyor.

2018 yılı sonundan bu yana kitlesel eylem ve grevlerin devam ettiği Sudan’da ordu Perşembe günü yönetime el koymuştu. Savunma Bakanı Orgeneral Avad Muhammed Ahmed bin Avf, 30 yıldır ülkeyi yöneten Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in görevden alındığını ve ev hapsinde tutulduğunu söylemiş, iki yıllık bir geçiş sürecinin ardından seçimlere gidileceği ve yeni bir anayasasının hazırlanacağı açıklamıştı. Ancak el-Beşir’in görevden alınmasına rağmen eylemler devam ederken yönetime el konulduğunu açıklayan Avf ise bu açıklamadan kısa süre sonra görevinden ayrıldı.

Bugün de güvenlik biriminin başındaki kişi olan General Salah Gosh istifa etti. 1990’lı yıllardan bu yana Beşir’in en yakın çalışma arkadaşlarından birisi olan Gosh, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soykırım, insan hakları ihlalleri ve savaş suçu suçlamalarıyla hakkında iddianame açılan 17 isim arasında yer alıyor.

Beşir’in yanı sıra iki üst düzey ismin de görevden ayrılmış olmasına karşın eylemeler devam ediyor. Başkent Hartum’da bulunan genelkurmay başkanlığının önündeki oturma eylemler devam ederken Sudan Profesyoneller Birliği (SPA), Facebook üzerinden “Silahlı Kuvvetler’e yönetimin, geçiş dönemini üstlenecek olan sivil hükümete en kısa sürede devredilmesi çağrısı yapıyoruz” açıklaması yaptı.

Halkın iradesini yansıtmayan keyfi kararlar almaması ve eski yönetime karşı var olan tüm sembollerin ortadan kaldırılmasını talep eden SPA, “Bu taleplerin tamamı yerine getirilene kadar Genelkurmay önündeki oturma eylemimize devam etmek zorundayız” dedi.

Bin Avf’ın istifası sonrası Askeri Geçiş Konseyi Başkanlığına getirilen Abdulfettah El Burhan ise devam eden eylemlerle ilgili açıklama yaptı. Darbeyle birlikte ilan edilen sokağa çıkma yasağına halkın uymayarak eylemlerini sürdürmesi üzerine sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını açıklayan El Burhan, tüm vilayetlerde valilerin görevine de son verildiğini duyurdu.

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir