Gazi Katliamı 24. yılında yürüyüş ile anıldı

23 kişinin katledildiği, yüzlerce kişinin yaralandığı Gazi ve Ümraniye katliamında yaşamını yitirenler, 24. yıldönümünde Gazi Mahallesi’nde yapılan yürüyüşle anıldı.

Saat 11.00’de cemevinde toplanan yüzlerce kişi sloganlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüş güzergahı önceden helikopter, onlarca TOMA ve zırhlı araçlarla ablukaya alındı. Kitle önden ve arkadan araçlar ve yaya polislerce takip edilirken polis yığınağına tepki olarak “Katil polis mahalleden defol!” sloganları atıldı.

Yürüyüş kolu Şair Abay Lisesi’ne ulaştığında liseliler cama çıkarak sloganlara katıldı. Yürüyüş boyunca Gazi ve Ümraniye katliamları ile Haziran Direnişi sırasında yaşamını yitirenlerin adları sayılarak “Yaşıyor!” denildi, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganı haykırıldı. Tüm yürüyüş boyunca konuşmalar ve “Halkımız saflara hesap sormaya!” sloganıyla çevredekiler eyleme davet edildi.

Yürüyüşün ilk durağında Erkan Şimşek aileler adına basın açıklamasını okudu. Gazi halkı için saldırıların yeni olmadığı vurgulanan açıklamada, cinayetlere karşı sokakları dolduran öfkeli halka polis tarafından hedef gözetilerek ateş açıldığı hatırlatıldı. Katliamlar ve sokağa çıkma yasaklarına, ölü ve yaralılara rağmen sokakların boş kalmadığı dile getirilerek, Ümraniye’deki 1 Mayıs Mahallesi’nde de polis terörü sonucu katledilenler olduğu belirtildi. Göstermelik yargılamalarda sadece 2 polisin toplam 6 kişiyi öldürmekten çok kısa süreli hapis cezaları aldığı hatırlatılarak, dönemin devlet yetkilileri dahil tüm sorumluların cezalandırılması gerektiği vurgulandı. Aynı katliamcı zihniyetin kendisini Suruç, Ankara ve Cizre’de katliamlarla gösterdiğine de dikkat çekilen açıklamada Leyla Güven’in açlık grevine de değinildi. Katliamlarda adaletsizliğin yanı sıra kadına şiddet, taciz, tecavüz, çocuk istismarı ve Alevilere dönük baskıların artarak sürdüğüne dikkat çekildi. Tutuklu avukatlara da değinilirken “terör” demagojisine tepki gösterildi. Direnmeyi sürdürme vurgusuyla açıklama sona erdi.

Burada alana karanfil bırakılmasının ardından Gazi Mezarlığı’na doğru yürüyüşe geçildi. Polis tarafından taranan kahvehanenin önünden geçilirken de karanfiller bırakıldı. (Kaynak: Kızıl Bayrak)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir