Meksika’da on binlerce işçi fiili grevi sürdürüyor

kategori:

Meksika’nın ABD sınırındaki Matamoros kentinde bulunan sanayi bölgesinde on binlerce işçinin sendikalara rağmen başlattıkları fiili grev sürüyor.

70 bin işçinin çalıştığı bölgede yaklaşık 40 bin metal işçisinin sendikaya rağmen Ocak ayında başlattığı fiili grev bölgede işçi ayaklanmasına dönüşmüş durumda.

48 fabrikada taleplerini kabul ettiren on binlerce işçi 9 Şubat’ta işlerine dönerken, daha önce greve çıkmamış 30 fabrikada daha işçiler iş bıraktı. Matamoros’ta 30 yıl sonra ilk defa gelişen işçi ayaklanmasına bölgedeki Coca Cola işçileri de katıldı. Dünyanın en büyük ikinci Coca-Cola şişeleyicisi Arca Continental tarafından işletilen tesisteki grev sürüyor.

Coca Cola fabrikasında çalışan 300 işçinin yanı sıra Soriana, Smart ve Chedraui mağazalarında da çalışanların greve çıktığı bildirildi. Soriana’ya ait 5 mağazada iş bırakan emekçilerin yüzde 20 zammın yanı sıra ödenmeyen fazla mesai ücretlerini de talep ettikleri kaydedildi. Soriana çalışanları adına konuşan Patricia Torres, şirketin fazla mesaileri ödemediğini, 300 çalışanın da mağazaların önündeki protestolarını sürdürdüklerini ve müşterilere de çalışanlarını sömüren bu şirketten alışveriş yapmamaları çağrısında bulunduklarını aktarıyor.

Guardian’da yer alan haberde, bir Coca Cola işçisi “Kendimiz için değil, çocuklarımızın daha iyi yaşaması için savaşıyoruz. Kendimizin ve çocuklarımızın daha fazla ezilmesine izin vermeyeceğiz” diyor.

Şehrin dört bir yanındaki protesto kamplarında işçiler, sendika liderlerinin üyelik aidatlarının toplanması söz konusu olduğunda iyi olduklarını, ancak toplu sözleşme görüşmelerinde patronlarla uzlaşma yolları aradıklarını, bu süreçlerde işçiye bilgi dahi vermediklerini söylüyorlar.

Bir fabrikada kontrolcü olarak çalışan bir grevci işçi “Sendikacılar bizi her zaman çıkmaza soktu. Korkuyorlar. Bu yüzden daha önce grev kararı almadılar.” diyor.

Başka bir işçi, patronların sendikacılara işçilerden daha fazla „ödeme yaptıklarını“ belirtiyor.

SITPME sendikası üyesi işçiler 30 fabrikada “yüzde 20 ücret zammı, 32 bin peso yıllık ikramiye” talebiyle 8 Şubat’ta grev başlatmış, aynı gün sanayi bölgesindeki diğer örgütlü sendika olan SJOIIM sendikası üyesi işçilerin 48 fabrikada haftalardır sürdürdükleri grev, kazanımla sonuçlandırılarak sona ermişti.

SITME Sendikası Başkanı Jesús Mendoza Reyes ise 10 Şubat itibariyle, greve çıktıkları 30 fabrikadan 7’sinde patronların “20/32” talebini kabul ettilerini fakat diğer 23 şirketin yüzde 8 zam ısrarını sürdürerek “isyana devam ettiklerini” söylemişti.

Çoğunlukla uluslararası tekeller için otomotiv yan sanayi üretiminin yapıldığı, plastik, gıda gibi farklı sektörlerden fabrikaların da bulunduğu Matamoros’da saatlik asgari ücretin yaklaşık 1 dolar olduğu belirtiliyor. (Kaynak: Yaşanacak Dünya)

Meksika’da otomotiv işçilerinin fiili grevi 3. haftasında


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir