Zimbabwe’de eğitim emekçileri akaryakıt zamlarına karşı greve çıktı

Akaryakıt fiyatlarının üç katına çıkarılmasına karşı halkın sokaklara çıktığı Zimbabwe’de eğitim emekçileri de ülke çapında greve çıktı.

Yaşanacak Dünya’nın haberine göre ülkede Ağustos ayında yapılan seçimle devlet başkanı olan Emmerson Mnangagwa, 13 Ocak’ta akaryakıt fiyatlarını üç misline çıkardığını açıklamıştı. Bunun üzerine ülkede başlayan gösterilerde polisin gerçek mermilerle saldırısı sonucu en az 12 kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı.

14 Ocak’ta ülke genelinde işçi ve emekçilerin katıldığı 3 günlük genel greve gidilmişti. Gösterilerin bastırılmasının bir parçası olarak WhatsApp, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya kanalları kapatılmıştı.

Zimbabwe Star’ın aktardığına göre, bu kez öğretmenler (5 Şubat salı gününden itibaren) ülke çapında greve çıktı. Zimbabwe Öğretmenler Birliği (Zimta) hayat pahalılığı ve düşük ücretler nedeniyle artık çalışamaz hale geldiklerini belirterek işbaşı yapmama kararı almıştı.

Zimta Başkanı Sifiso Sibanda, hükümetin ücret teklifinin öğretmenlerin “hayatta kalması” için bile yetersiz olduğunu dile getirerek bazı öğretmenlerin işe gidebilmek için günde 10 dolar yol parası ödemek zorunda kaldığını, artık çalışamaz duruma geldikleri için greve gideceklerini açıklamıştı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir