Audi’nin Macaristan’daki fabrikasında işçilerin grevi kazanımla sonuçlandı

Macaristan’ın Györ kentinde Alman tekeli VW Grubuna ait Audi işletmelerinde çalışan on bin işçinin grevi kazanımla sonuçlandı. İşçiler bir hafta süren grevleri sonunda otomotiv devini dize getirdiler.

Kızıl Bayrak’ın haberine göre grevde ısrar eden işçiler talep ettikleri yüzde 18’lik ücret artışını patrona kabul ettirdiler. İşçiler perşembe günü yeniden bantların başına döndü. Ancak grevin diğer işletmeler üzerindeki etkileri nedeniyle üretime hemen başlanamıyor.

Györ’de Audi ve bazı VW modellerine motor üreten fabrikada çalışan binlerce işçi bir hafta önce ücretlerin, ikramiyelerin ve diğer primlerin arttırılmasını, tüm çalışanlar için hafta sonu tatillerinin bir hak olarak kurala bağlanmasını talep ederek iki saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. İşçilerin örgütlü olduğu Macaristan Bağımsız İşçi Sendikası’nın (AHFSZ) çağrısına karşılık veren binlerce işçi taleplerinin kabul edilmemesi üzerine grevi bir hafta uzattılar. Grev nedeniyle benzinli, mazotlu ve elektrikli araçlar için motor üretimi durdu.

Grevin etkileri Almanya’daki işletmelere de yansıdı. Ingolstadt kentinde Audi’ye ait ana tesis grev nedeniyle kapanmayla yüz yüze kaldı. A3, A4, A5 ve Q2 modellerin üretildiği fabrikada motorların gelmemesi üzerine üretim durdu ve binin üzerinde araç bantlarda kaldı.

Ingolstadt’taki ana işletmede hafta başında duran bantlar, ancak pazartesi günü yeniden yürütülebilecek. Bugün (Cuma) için Neckarsulm’daki Audi işletmesinde de bantların duracağı açıklandı. Leipzig’deki Porsche işletmelerinde ve Bratislava’daki VW işletmesinde de bazı vardiyalar iptal edildi.

Grevin etkileri buralarla da sınırlı kalmadı, Györ’de Audi Motor işletmelerine parça üreten işyerlerinde de henüz üretim yapılamıyor.

Audi işçilerinin kazanımları adeta kartopu gibi büyüyor. VW’nin Macaristan’daki işletmelerinde kazanımla sonuçlanan anlaşma diğer işyerlerindeki işçileri de harekete geçirdi. Nitekim otomobillere koltuk üreten işletmelerin işçileri de ücretlerin arttırılması talebini yükseltmeye başladılar.

Ayrıca Macaristan’da diğer Alman tekellerinde de grev sinyalleri geliyor. Hatcan’daki Bosch ve Jaszfenyszaru’daki Thyssen-Krupp işletmelerinde çalışan işçiler de düşük ücretlerden hoşnutsuz. Etmosz sendikası çarşamba günü yaptığı açıklamada uyarı grevleri için ilk adımların atıldığını bildirdi.

Audi’nin Macaristan’daki fabrikasında binlerce işçi grevde


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir