Açlık grevindeki Leyla Güven hakkında tahliye kararı verildi

kategori:

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in tutuklu yargılandığı davanın beşinci duruşması, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Gazete Karınca’nın haberine göre 79 gündür açlık grevi eylemini sürdüren Güven’in sağlık sorunları sebebiyle katılmadığı duruşmayı HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın da aralarında olduğu çok sayıda HDP’li siyasetçi takip etti.

Savcı, mevcut delil durumunu gerekçe göstererek Güven’in tutuklu halinin devamı yönünde görüş bildirdi.

Mahkeme heyeti, dosyada delillerin toplanmış olmasını göz önünde bulundurarak yurt dışı yasağı koşuluyla Leyla Güven’in tahliyesine karar verdi.

HDP, kararın ardından Twitter’dan yaptığı açıklamada “Hukuka aykırı bir şekilde uzun süredir tutuklu bulunan Hakkari halkının iradesi Leyla Güven hakkında bugün Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmasında tahliye kararı verilmiştir. Hak ve özgürlük mücadelemiz devam edecektir” dedi.

Leyla Güven, 31 Ocak 2018’de “örgüt yöneticiliği” ve “örgüt kurup yönetme” iddialarıyla tutuklanmıştı.

Güven’in tutukluluk gerekçesi Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonuna karşı gösterdiği tepki, yaptığı açıklamalar ve DTK çalışmalarıydı.

24 Haziran 2018 tarihindeki genel seçimlerde Hakkari’den milletvekili seçilmesiyle Güven’in serbest bırakılması için hukuki süreç başlatılırken, 29 Haziran tarihindeki duruşmasında Güven hakkında tahliye kararı verilmiş, ancak karara savcı aynı gün itirazda bulunmuştu.

İtirazı değerlendiren Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi de Güven’in tutukluluğunun devamına karar vermişti.

Güven, 8 Kasım’daki duruşmasındaysa “PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması” talebiyle açlık grevi eylemine başladığını duyurmuş ve tahliye edilmesi durumunda dahi talebi karşılanıncaya dek eylemini sürdüreceği yönünde mesaj vermişti.

Leyla Güven hakkında “Örgüt kurmak ve yönetmek”, “Örgüt propagandası yapmak” ve “2911 sayılı Yasa’ya muhalefet” iddialarından 31 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

Güven ve cezaevlerindeki 250’yi aşkın açlık grevi eylemi yapan tutuklular, PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, geçtiğimiz günlerde kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Tutuklular Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

19 Ocak’ta Diyarbakır’da düzenlenen ve on binlerce kişinin katıldığı HDP mitingine gönderdiği mektupta Güven, “Uğruna ölecek bir yaşam gerçeğini soluduğumu ve bu uğurda seve seve ölümü kucaklayacak bir noktada olduğumu belirtiyorum” diyerek, talebi gerçekleşmeyene dek eyleminin süreceği mesajını vermişti.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir