Anasayfa / Haberler / Meksika’da metal işçileri fiili grevde

Meksika’da metal işçileri fiili grevde

Meksika’nın kuzeyindeki Matamoros sanayi bölgesinde yaklaşık 30 bin işçi bir haftadır fiili olarak grevde.

ABD’nin Teksas eyaleti ile sınır komşusu olan, daha çok ihracata yönelik ve otomotiv ağırlıklı montaj sanayinin bulunduğu ve yaklaşık 70 bin işçinin çalıştığı Matamoros’taki 45 fabrikada patlak veren fiili grev, bütün bölgeyi harekete geçirdi.

Evrensel’in haberine göre bölgede 30 yıl sonra ilk defa böyle bir işçi harekete ortaya çıktı. Grev, Meksika işçi sınıfı mücadelesi açısından da tarihi olarak nitelendiriyor. ‘Maquiladora’ denilen montaj fabrikalarında çalışan on binlerce işçi, “Birleşen işçiler asla yenilmezler” ve “grev” sloganlarıyla kent içinde de zaman zaman yürüyüşler yaparak halkı greve desteğe çağırıyor.

Matamoros sanayi bölgesindeki çalışma koşullarının uzun zamandır kötüleştiği, hayat pahalılığı karşısında ücretlerin eridiği ve sendikal mücadelenin de gerilediği belirtiliyor.

Meksika basınına yansıyan bilgilere göre, Meksika hükümeti sınırdaki sanayi bölgelerinde çalışan işçiler için asgari ücrete yüzde 100 zam yapılması kararı aldı. Bölgedeki montaj sanayi patronları zammı uygulamadıkları gibi yıllık ikramiyeleri de ortadan kaldırmaya kalktı. Buradaki işçilerin günlük ücretleri ise 100-200 pezo (5-10 dolar) arasında.

Bunun üzerine 45 fabrikada örgütlü olan Maquiladoras Sanayi İşçileri Sendikası (SJOIIM) üyesi işçiler, fiili olarak iş bıraktı.

12 Ocak’ta işçi hareketi, patronların lehine uzlaşma aramakla suçladıkları sendikacıları da beklemeden patladı ve sendikayı yüzde 20 ücret zammı ve ikramiyelerin ödenmesi talebiyle resmi grev ilan etmeye zorladı. Sendikanın resmi grevi ise 25 Ocak Cuma günü başlayacak.

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir