Sudan’da isyan giderek büyüyor

kategori:

Sudan’da geçen haftanın başında başlayan eylemler kısa sürede ülkenin birçok kentine yayıldı. Başkent Hartum dahil çok sayıda kentte eylemler devam ediyor.

Ekonomik gidişatı protesto etmek için Atbara’da başlayan gösteriler perşembe günü başkent Hartum’a, hafta sonu ise Um Ravahe ve Terter bölgelerine de sıçradı. Muhalif kaynakların aktardığına göre eylemlerde 22 kişi öldürüldü, yüzlerce kişi yaralandı, onlarca kişi ise gözaltına alındı. Ömer El Beşir rejimi halkın meşru talepleri olduğunu kabul etmek zorunda kaldı.

Sokaklarda barikat kuran eylemciler, dolar kururunun aşırı yükselmesi nedeniyle ekmek, yakıt, tüp gibi ürünlerde görülen fiyat artışını ve ekonomik krizi protesto ediyor. Ekmek fiyatlarına 3 katı zam yapılan ülkede enflasyon yüzde 70 seviyelerinde.

Öte yandan Sudanlı bir grup doktor, 25 yıldır iktidarı elinde tutan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’e istifa çağrısında bulunarak, pazartesi gününden itibaren greve gideceklerini açıkladı. Sudanlı doktorlar ayrıca, Çarşamba gününden itibaren de genel greve gidilmesi çağrısı yaptı.

Gösteriler nedeniyle başkent Hartum’da pazar gününden başlamak üzere tüm okullarda eğitime “süresiz” ara verildiğini duyurmuş, Beyaz Nil, Dangola, Gadarif, Kuzey Kordofan ve Atbara kentlerinde olağanüstü hal ilan edilmişti.

Geçen aylarda yaşanan isyanı da zorbalıkla bastıran el Beşir rejimi, bazı tavizler de vermek zorunda kalmıştı. İktidardaki Ulusal Kongre Partisi’nin liderliğini de yürüten Devlet Başkanı Ömer El Beşir, 1989’da Sudan ordusunun darbeyle hükümeti devralmasının ardından 16 Ekim 1993’te devlet başkanlığı koltuğuna oturdu.

 


Yorumlar

“Sudan’da isyan giderek büyüyor” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir