Anasayfa / Haberler / Endonezya’da Coca-Cola fabrikası işçileri direnişe başladı
?

Endonezya’da Coca-Cola fabrikası işçileri direnişe başladı

Endonezya’nın Batı Cava eyaletinin başkenti Bandung’da bulunan Coca Cola Amatil Indonesia şişeleme fabrikasındaki işçiler sendikal örgütlülüğün tanınması için direnişe başladı.

Şirket merkezi Avustralya’da olan fabrika yönetimi geçtiğimiz aylarda istihdam edilen işçi sayısının ihtiyacın üzerinde olduğunu belirterek ilan ettiği “tasarruf programı” kapsamında sendikal örgütlenme çalışması yürüten işçileri işten atıyor. Aralarında SPMCC sendika genel sekreterinin de olduğu 5 işçi “Gönüllü işten çıkma” şeklinde dayatılan fesih mektubu imzalamayı reddederek 12 Kasım’dan bu yana direniyor.

Evrensel’in haberine göre şirket, ekim ayında ilan ettiği “tasarruf programı” kapsamında işten çıkarılacak işçilere bir miktar tazminat önermişti. Bunun üzerine işçiler fabrikada örgütlenme çalışması yürüten gıda işçileri federasyonu FSBMM’ye bağlı SPMCC Sendikası Başkanı Sovi Fradina Mardani Masrip’e Whatsapp grubunda tazminat hakları konusunda sorular sormuşlardı. Yasal tazminat hakkı ve nasıl hesaplandığıyla ilgili işçileri bilgilendiren Masrip, işçilerin önerilen tazminatı kabul etmemesi üzerine, 19 Ekim’de fabrika yönetimi tarafından işçiler arasında tasarruf programını aksatıp şirketi zarara sokacak “bilgiler yaymak” suçlamasıyla bu yılki 3. uyarı cezasını aldı. 6 aylık uzaklaştırma cezası alan Masrip’in, 19 Nisan 2019’a kadar fabrikaya giremeyeceği ve büyük ihtimalle işten çıkarılacağı belirtilmişti.

23 Ekim’de FSBMM merkezi yazdığı bir yazıyla bu disiplin cezasının geri çekilmesini talep etmiş, şirket yönetimi cezanın Coca-Cola Amatil Indonesia yönetmeliğine uygun olduğunu belirterek “her işçinin şirketin itibarını korumak ve şirketteki uyumlu havayı muhafaza etmek zorunda” olduğunu ifade etmişti. Bunun üzerine sendika 26 Ekim’de şirketin “tasarruf programını” tanımayacağını açıklamıştı.

9 Kasım’da sendika genel sekreteri, yardımcısı ve iletişim sorumlusu da dahil 5 sendika üyesi ihtiyaç fazlasından dolayı “Gönüllü işten çıkma” yazısını imzalayıp 3 gün içinde geri göndermelerini rica eden birer mektup aldılar. 12 Kasım haftası çalışma programında isimlerinin yazılmadığını gören 5 işçinin 4’ü bu sefer “verimlilik” programı kapsamında sözleşmelerinin feshedildiği, kabul etmedikleri takdirde tazminat alamayacaklarını bildiren yeni bir yazı gönderildi. Geri kalan 1 işçinin işten çıkarılma gerekçesi olarak sağlık sorunları gösterildi.

Bunun üzerine işten çıkarılan 5 kişi sendika ve federasyonun desteğiyle 12 Kasım’da işyerini terk etmeme eylemi başlattı. 14 Kasım’da sendika temsilcileriyle görüşen tesis yetkilileri 5 işçinin işten çıkarılması gerekçesine dair detayları açıklamayı kabul etmezken sendikayla bir daha görüşmeyeceğini de açıkladı. Fabrikada direnen işçiler ve onlara eşlik eden sendikacılar 19 Kasım’da protestolarını şirketin Endonezya’nın başkenti Cakarta’daki Cilandak merkezine taşıdılar. Bu merkezi eylemden sonra Bandung’a dönen işçilerin işyerine girilmesine izin verilmiyor.

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir