Anasayfa / Haberler / Berkin Elvan davasının 9. duruşması görüldü

Berkin Elvan davasının 9. duruşması görüldü

Gezi direnişinde İstanbul Okmeydanı’nda polis tarafından gaz bombası fişeğiyle vurulan ve 269 gün komada kalmasının ardından yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davanın 9. celsesi İstanbul Adliyesi 17 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma 23 Ocak 2019 tarihine ertelendi.

Davayı izlemeye HDP’li milletvekilleri Oya Ersoy ve Ahmet Şık’da geldi.

Sendika.org’un haberine göre tanık polisler Berkin’i vuran Fatih Dalgalı’ya ve olay gününe dair hiçbir şey hatırlamadıklarını söyledi, Gülsüm Elvan “Bu kadar da vicdansız olunmaz hiçbir şeyi hatırlamıyorlar” diye tepki göstererek salonu terk etti.Gülsüm Elvan bir süre sonra salona geri döndü.

Tanık polis Saltuk Seki “Fatih dalgalı ile aynı grupta çalışmışız ama hiç hatırlamıyorum, Gezi olaylarında nerede çalıştım hatırlamıyorum” dedi.

Mahkeme başkanı, SEGBİS’le bağlanan Fatih Dalgalı’yı gösterdi ama tanık polis Seki tanımadığını ifade etti.

Sami Elvan, “86’da bir firmada çalıştım en az 10 kişinin isimlerini sayabilirim. Bu kardeşimiz şerefi namusu üzerine yemin ederek yalan söylüyor. Sayın yargıç siz nasıl inanıyorsunuz? Yalan söylüyor. Bizi defalarca mezara sokmayın sayın yargıç. Sizlerin görevi adalet dağıtmak. Ben adalete açım” dedi.

Tanık polis Sertaç Hardal “Grup şefiydim. Fatih Dalgalı’yı sima olarak tanıyorum. Olaylar sırasında ZET tüfeği kullanıp kullanmadığını hatırlamıyorum” dedi.

Av. Can Atalay bunun üzerine “Anlamakta güçlük çekiyoruz. Ekrana yakınlaşma ihtiyacı da hissetmeden çıkaramadığınızı söylüyorsunuz. Fatih Dalgalı’nın fiziksel özelliklerini tarif edin” dedi.

SEGBİS’le bağlanan Tanık polis Taner Gedik “Fatih abimiz vardı ZET’çiydi. Ben normal polis memuruydum. Olay esnasında gözaltıları biz yapardık. Fatih abi bizim yanımızdaydı hep. Hiç ayrılmadı bizden” dedi.

Tanık polis Murat Yavuz “Olaylar sırasında kalkancıydım. Sima olarak Fatih Dalgalıyı tanıyabilirim belki” dedi.

Fatih Dalgali Van’dan bağlanıyordu, SEGBİS’te bulunduğu oda karanlıktı, daha sonradan ışık açıldı. Can Atalay “SEGBİS ile bağlanmasının sıkıntısı bu, az önceki tanık dinlenirken görüntü böyle değildi” dedi.

Bartın İl Emniyet Müdürlüğünde görev yapan, o gün ZET tüfeği kullanan polis Ferdi Baykal SEGBİS ile bağlanarak “Fatih Dalgalı’yı tanımıyorum. O dönemde ZET’çi olarak görev yapıyordum. Okmeydanı iç kısımlarına girmedik o gün. E-5 güzergâhı üzerindeydim. ZET tüfeğini o gün kullanmadım” dedi. Sami Elvan salonu terk etti.

Baykal, Fatih Dalgalıyı kastederek “Çevik kuvvette çalışmışlığı vardır ama yakından tanımıyorum” dedi. Fatih Dalgalı SEGBİS üzerinden tanık polis Ferdi Baykal’a gösterildi. Avukat Ömer Kavili “SEGBİS sistemi sıkıntısı bu, yüzyüze getirilmesi lazım” dedi.

Av. Ömer Kavili Baykal’a “Videoyu ne zaman izledin” diye sordu. Mahkemeden önce izlemesinin usûl hatası olduğunu söyledi.

Olay günü grup şefi olan tanık polis Yusuf Uyanık Gaziantep’ten bağlandı. Uyanık Fatih Dalgalı’yı tanıdığını söyledi: “Grup komiserinden emir alıyorduk. Üstünden 5-6 yıl geçtiği için hatırlamıyorum bazı şeyleri. Okmeydanı bölgesinde görev yapmış olabiliriz.”

Tanık polis Yusuf Uyanık’ın “Daha önce spor salonunda görüntü izlemedim” demesi üzerine Av. Can Atalay: “Daha önce spor salonunda görüntü izletilmediğini söylüyor. Yalan tanıklık bu” diyerek tepki gösterdi.

Mehmet Akif Yıldız Karaman’dan SEGBİS ile bağlanarak “Çevik kuvvete grup şefi olarak görev yapıyordum o dönemde. Fatih Dalgalı isminde kimse grubumda yoktu. Gece Okmeydanı’nda bekledik benim grubum herhangi bir olaya müdahale etmedi” dedi.

Can Atalay sanık polisin SEGBİS ile bağlanmasının sorunlarını anlatarak tepki gösterdi ve İçişleri Bakanlığı’nın açık şekilde delil kararttığını söyledi, “Bir prosedürü yerine getirdiğimize inanmıyorum. Duruşma salonunun ışıkları kapalıyken teşhis yaptırılan 5 tanığa, karanlık salonda oturtulan sanığın teşhis edilmesi bekleniyor. İnsan hakları ihlalidir bu. Murat Yavuz önce izledim dedi sonra görüntünün büyük olmadığını söyledi. Sanık daha yakın bir mesafeye getirildi. SEGBİS meselesi önemlidir. Bu yargılamada teşhisin çok önemli olduğu yargılamanın kurucu unsuru olduğu için, talepte bulunuyoruz.

Her polis cinayetinde, sanık olacağı anlaşılan polis en uzak ile tayin ediliyor. Bu sanık burada hazır olurdu ama bu siyasi iktidarın seçimi. SEGBİS meselesine çözüm bulunması gerekir. Bugüne kadar Emniyet Genel Müdürlüğü dedik, ondan da öte İçişleri Bakanlığı delil karartıyor bugün. Yusuf Uyanık’ın bu dosyada sanık olması gerekir. Açık şekilde İçişleri Bakanlığı delil karartıyor”

“Sistematik şekilde delil karartılıyor, bu tek başına tutuklama gerekçesidir”

Atalay, tanık polis Taner Gedik’in Fatih Dalgalı’dan “abimiz” diye söz etmesine tepki gösterdi. Ayrıca kapalı spor salonunda görüntülerin izletildiğini ancak Taner Gedik’e izletilmediyse bunun delil karartma olduğuna dikkat çeken Atalay “Bu sanık bu delil karartma şebekesinin en alttaki parçası” dedi:

Taner “abimiz” diye ifade verdi. Savcılık makamının yaptığı gibi duymazlıktan gelelim! Taner abimiz diyor. Defalarca söylüyor. Hiçbir şekilde olayları hatırlamadığına inanmamızı bekliyor çünkü İçişleri Bakanlığı delil karartıyor.

Bugün siz ilk defa şunu söylediniz sayın yargıç: Kapalı spor salonlarında görüntü izletildiğini biliyoruz. Bunların içinden bazılarının ifade verdiğini biliyoruz. Bu dosyaların size gönderilmesi gerekmez mi İçişleri Bakanlığı tarafından? İçişleri Bakanlığı ifadeleri size göndermiyor sayın yargıç.

Yusuf şuna inanmamızı bekliyor. Yusuf amir, binlerce çevik kuvvete izletilen görüntülerin kendisine izletilmediğini söylüyor.

Gerçekten izletilmedi, o polisin ilk derece amirine izletmedi. Bu bir delil karartmadır. Ne olursa olsun bilmiyorum demesini istedi İçişleri Bakanlığı. Bu sanık bu delil karartma şebekesinin en alttaki parçası. Sistematik şekilde delil karartılıyor, bu tek başına tutuklama gerekçesidir. Bir katil 5 senedir elini kolunu sallayarak geziyor. Taş olsa böyle bir adaletsizliğe çatlar.

Avukat Çiğdem Akbulut söz alarak Fatih Dalgal’nın ve ayrıca kanunsuz emri ilettiği için Yusuf Uyanık’ın da sanık olması gerektiğini söyledi:

Tahir elçinin ölüm yıldönümü. İşte tam da Elçi’nin mücadele ettiği gibi 5 yıl geçti. Adli tıp kurumu bir raporu hazırlayıp mahkemeye sunmadı. Devlet katilleri koruyor. Dinlenen tanıklarla da koruyor. “Fatih abimiz” diye ifade veren bir tanık var. Aynı tanık Okmeydanı’na girmediğini söyledi. Oysaki Fatih Dalgalı’nın telefonunun sinyali de vardı bölgeye girdiğine dair. Daha önceki celselerde grubun dağıldığı söyleniyor ama bugün dağılmadıkları söyleniyor. Fişeklerin yerden sektiğini söyleyen de var havaya attıklarını söyleyen de… Hangisine inanalım?

5 yıl geçti aradan bizim ne yapmamızı istiyorsunuz? Fatih Dalgalı ile yetinemeyiz, kanunsuz emri ilettiği için Yusuf Uyanık’ın da sanık olması gerekir.

Fatih Dalgalı’nın tutuklamasını, adli tıp kurumundan olumsuz rapor verileceği de göz önünde bulundurularak ulusal kriminal büroya gönderilmesini istiyoruz

Ara karar açıklandı. Kararda sanık polis Fatih Dalgalı’nın tutuklanması talebi reddedildi. Duruşma 23 Ocak 2019 saat 10.00’a ertelendi. (Kaynak: Birgün)

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir