Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları İçin Basın Açıklaması

25 yıldır hapisanede tutuklu bulunan anarşist tutsak Umut Fırat Süvarioğulları için, 19 Ekim’de görülecek karar duruşması öncesinde, İHD İstanbul Şubesi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi sözcüsü Emrah Topaloğlu’nun giriş konuşmasının ardından Süvarioğulları’nın avukatı Gökhan Soysal hukuki süreç hakkında bilgilendirme yaptı. Ardından Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi adına hazırlanmış basın metninin okunmasına geçildi.

Basın Açıklaması metni şöyle:

Umut Fırat Süvarioğulları, 25 yıla yakın bir süre önce işlemediği suçlar sebebiyle gözaltına alınarak tutuklandı. Gözaltına alındığı tarih olan 2 Eylül 1994 tarihinden bu yana Süvarioğulları tutsak. Kimler tarafından gerçekleştirildiği bilinmeyen araç yakma, duvarlara slogan yazma ve bildiri dağıtma gibi “suç”lar sebebiyle, çeyrek yüzyıldır çeşitli hapishanelerde tutuluyor.

Umut Fırat Süvarioğulları, 24 yıldan fazla bir süre önce yaşadığı ilçede gerçekleşen çeşitli eylemlerden sorumlu tutulmuştur. Gözaltına alındığı zaman kendisine hangi suçlardan dolayı gözaltına alındığı dahi söylenmemiştir. Süvarioğulları’nın ifadesi işkence altında kendisine imzalattırıldı. Savcılığa çıkarılmadan önce polisler tarafından kendi istedikleri yönünde ifade vermediği takdirde tekrar emniyete götürülerek kendisine yapılan işkenceye devam edileceği yönünde tehdit edildi. Süvarioğulları hakkındaki daha sonra müebbet hapis cezası alacağı suçlamalarına karşın savcılıkta ve sorgu hâkimliğinde yanında kendisini savunan bir avukat olmadan ifade vermiştir.

İşkence altında alınan ifadelere de dayanılarak Süvarioğulları, İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından 12.08.1998 tarihinde “vatan topraklarından toprak bölmeye yönelik olarak eylem gerçekleştirmek” suçlaması ile davada yargılanan diğer iki kişiyle birlikte Süvarioğulları müebbet ağır hapis cezasına çarptırıldı.

Gerekli itirazların yapılmasına rağmen karar bozulmadı ve kesinleşti. Bunun üzerine dava dosyası avukatlar tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önüne götürülmüş ve AİHM, mahkeme heyetinde askeri hâkim olması dolayısıyla diğer başvuru sebeplerini incelemeye gerek dahi duymadan “adil yargılanma ilkesinin ihlal edildiği”ne kanaat getirmiştir.

Ancak gözaltı, yargılama ve tutuklama süreçlerinde işletilen hukuksuzluk, AİHM kararı sonrası da sürdü ve yargılamanın yenilenmesi prosedürü başvurulara rağmen işletilmedi. Avukatların ısrarlı başvuruları ve yasal değişiklikler sonucunda yeniden yargılama talebi kabul edildiğinde, Umut Fırat ilk kez 07.04.2016 tarihinde mahkemeye çıktı.

Yeniden yargılamanın ilk duruşmasından beri görülen her duruşmada, tahliye talebi tekrar edilse de mahkeme talebi reddetmeyi sürdürdü. Bu cuma günü Söke Ağır Ceza Mahkemesi’nde davanın 14. Duruşması görülecek. Savcı tarafından yapılan tüm savunmalara rağmen infazın aynen devamı istendi.

Kararın açıklanacağı duruşma ise 19 Ekim 2018 tarihine ertelendi. Önümüzdeki Cuma günü Umut Fırat hakkındaki nihai karar açıklanacak.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir