Hambach’ta yaşam savunucularının mücadelesi sonuç verdi: Ağaçların kesilmesinin yürütmesi durduruldu

yazar:

kategori:

Kuzey Ren Vestfalya İdare Yüksek Mahkemesi, kömür madenini genişletmek için sürekli küçültülen Hambach Ormanı’nda ağaçların kesimine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi.

DW Türkçe’nin haberine göre Münster’deki mahkeme, Almanya Çevre ve Doğa Koruma Birliği’nin (BUND) şikâyeti ile ilgili incelemenin sürdüğünü ve inceleme sonuçlanana kadar Alman enerji devi RWE’nin ormanda ağaç kesimi yapamayacağına hükmetti. Mahkeme kararında, ağaçlara zarar vermediği müddetçe RWE’nin madenden kömür çıkarmaya devam edebileceği kaydedildi. Kuzey Ren Vestfalya İdare Yüksek Mahkemesi böylece Köln İdare Mahkemesi’nin konuyla ilgili daha önce verdiği kararı bozmuş oldu.

Öte yandan Aachen polisi, Hambach Ormanı’nda kalan ağaçların kesilmemesi için çevrecilerin Cumartesi günü ormanda düzenlemek istediği protesto gösterisini yasakladı. Polis karara güvenliği gerekçe göstererek “İlgili yerel güvenlik makamları kamu güvenliği açısından ciddi tehlike görmektedir” açıklaması yaptı.

Alman çevre örgütü BUND ise yasağa karşı hukuk yollarını kullanacaklarını duyurdu. Yapılan başvuruyu değerlendiren Aachen İdare Mahkemesi, polisin getirdiği protesto yasağını kaldırdı. Aachen polisi de mahkemenin kararına uyacağını açıkladı.

“Ormanı kurtaralım! Kömürü durduralım!” (Wald retten! Kohle stoppen!) sloganıyla düzenlenecek gösteriye yaklaşık 20 bin kişinin katılması bekleniyor.

BUND Sözcüsü Dirk Jansen, mahkemenin yasak kararını kaldırmasından önce dpa’ya yaptığı açıklamada “Gösteri hakkımızın çirkin bir biçimde kısıtlanmasına karşı kendimizi koruyacağız” dedi. Jansen kararla ilgili olarak Aachen İdare Mahkemesi’ne ve Federal Anayasa Mahkemesi’ne hızlıca şikâyette bulunacaklarını söyledi. “Cumartesi günü binlerce insanın barışçıl bir biçimde gösteri yapacağından eminiz” diyen Jansen “Hambach Ormanı’na doğru daha şimdiden birçok karavan yola çıktı” ifadesini kullandı.

Hambach Ormanı’nda ağaçların kesilmesini protesto eden yaşam savunucularının bulunduğu son ağaç evin tahliyesi ekim ayı başında tamamlanmıştı. Ormandaki ağaç evleri tahliye etmek için polisin saldırısı esnasında bir gazeteci hayatını kaybetmişti.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir