Kosta Rika’da genel greve destek veren üniversitelilere polis saldırısı

Kosta Rika’da hükümetin, bütçe kesintilerini içeren “Mali Plan”ını protesto etmek için Pazartesi başlayan genel grev sürerken, emekçilerle destek veren öğrencilere polis saldırdı.

Yaşanacak Dünya’nın haberine göre San Jose’de binlerce emekçinin ve öğrencinin gerçekleştirdiği yürüyüşün ardından polis Kosta Rika Üniversitesi’ne girerek öğrencilere saldırdı. Öğrencilere şiddet uygulayan polisin bu tutumu tepkilere neden oldu.

Öğretmenler sendikası APSE “Mali plana karşı ülke çapında süresiz grev” çağrısı yapmış, 23 sendika bu çağrıya uymuştu. Öğrenciler de genel greve destek veriyor. Hükümet ise “Grevlerin yasa dışı” olduğunu iddia ediyor.

Hazine Bakanlığı tarafından önceki Haziran ayında meclise sunulan “Kosta Rika’nın refahı için mali sürdürülebilirlik” planı, dolaylı vergilerin yükseltilmesi, eğitim ve sağlık gibi alanlarda kamu bütçesinin kısılması, ücretlerin en azından 2 yıllığına dondurulması ve fazla mesai ücretlerinde indirime gidilmesi gibi saldırıları içeriyor.

Planda, yüzde 13 oranında katma değer vergisinin getirilmesi, temel geçim mallarında vergilerin yüzde 2 oranında artırılması öngörülüyor. Bu saldırılara karşı emekçiler 25 Haziran’da da genel greve çıkmışlardı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir