Hindistan’da Anayasa Mahkemesi’nin aşağı kastlara yönelik koruyucu düzenlemeler içeren Planlanmış Kastlar ve Kabileler (Zulümden Korunma) Yasası’nın kapsamını daraltan bir karar alması sonrasında “Dokunulmazlar” olarak adlandırılan Dalit kastı üyeleri sokaklara çıkarak şiddetli protestolar gerçekleştirdi. Binaların ve araçların ateşe verildiği ve polisin çok sert biçimde saldırdığı eylemlerde açıklamalara göre 9 kişi hayatını kaybetti.
Uttar Pradeş, Pencap, Madhya Pradeş, Racastan, Uttarakhand, Bihar, Carkhand ve Odişa eyaletlerinde gerçekleşen eylemlerde çok sayıda kişi yaralanırken, Madhya Pradeş eyaletinin birçok bölgesinde süresiz sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Eylemlerde polisin doğrudan gerçek mermilerle protestoculara müdahale ettiği belirtilirken, pek çok yerde işyerleri kepenk açmadı.
Planlanmış Kastlar ve Kabileler (Zulümden Korunma) Yasası nedir?
Kısaca “SC/ST” olarak bilinen 1989 tarihli Planlanmış Kastlar ve Kabileler (Zulümden Korunma) Yasası, çok katı bir kast sistemine sahip Hindistan’daki aşağı kastlara yönelik işlenen suçlara ilişkin özel düzenlemeler ve cezalar içeren bir yasa. Bu yasaya göre, aşağı kastlara yönelik işlenen suçlarda gözaltı kararı kendiliğinden alınıyor ve bu suçlara karışan kamu görevlilerine görev ihmali davaları açılıyordu.
Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla birlikte, derhal gözaltı kararı işlemi kaldırılırken, aşağı kastlara yönelik işlenen suçların kamu görevlilerinin siciline işlenmesi uygulamasına da son veriliyor. Mahkeme, kararın gerekçeli açıklamasında, aşağı kastlara yönelik işlenen kişisel suçların da aşağı kastlara yönelik zulüm başlığı altında değerlendirilip cezalandırılmasının yasanın yanlış biçimde uygulanmasına yol açtığını belirtti.
Meseleye dair bir açıklama yapan Tüm Hindistan Aşağı Kastlar Derneği genel sekreteri KP Choudhary “SC/ST Yasası, topluluğumuza karşı işlenen suçların ve yapılan ayrımcılığın cezalandırılmasına olanak sağlayan biçimde Hindistan’da Dalitlerin korunmasını sağlıyor. Anayasa Mahkemesi’nin son kararı, bu türden yasal yaptırımlara son veriyor. Üzgünüz ve şaşkınız” sözlerini sarf etti.
Dokunulmazlar kimdir?
Hindistan’daki katı kast hiyerarşisinde en aşağı konumda ve hatta kast sisteminin dışında sayılan “Dokunulmazlar”, sayıları 200 milyon civarında olan ve ülkede en fazla şiddete ve ayrımcılığa maruz kalan toplumsal kesim. Dokunulmaz ismi de, diğer kastların bu insanlara ve bu insanların da diğer kastlardan kişilere dokunmasının yasak olmasından geliyor. Hindistan’ın bugün halen daha pek çok yerinde Dokunulmazların toplumun diğer kesimleriyle aynı ibadethaneleri, okulları ve iş yerlerini kullanması yasak. (Kaynak: isyandan.org)
Bir yanıt yazın