Anasayfa / Haberler / Bravo işçileri: Mücadelemiz Disk Tekstil Sendikası ve IndustriALL tarafından satıldı

Bravo işçileri: Mücadelemiz Disk Tekstil Sendikası ve IndustriALL tarafından satıldı

Medyada yer alan haberlerde bir süre önce, “Bravo işçilerinin mücadelesi kazanımla sonuçlandı” başlıklı açıklamalar yayıldı. Bugün Bravo işçileri, birçok medya organında yayılan kazanım haberini yalanladı ve “Üzülerek  kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.” açıklamasında bulundu.

2016 yılında fabrikalarının aniden kapanması ve patronun 140 işçinin ödemesini yapmadan kaçması üzerine Bravo işçileri, sendikaları olan DİSK Tekstil İşçileri Sendikasıyla beraber şirkete karşı dava açtı. Davayı kazanamayınca işçiler, “Temiz Giysi Kampanyası” başlattı ve etiket eylemi yaparak Zara Mağazasındaki ürünlere, üzerinde “Bu ürünü ben yaptım ancak paramı alamadım” yazılı etiketler bıraktı. Eylemin büyük bir ses getirmesine rağmen, DİSK Tekstil İşçileri Sendikası işçilerden gizlice markalarla anlaşmış ve işçilere patronların istediği ödemeleri dayatmıştı.

Bugün Bravo işçilerinin yaşananlara karşı kamuoyuna yaptığı yazılı açıklama şöyle:

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur!

14.03.2018 tarihinde bazı medyada yer alan haberlerde BRAVO işçileri ZARA, MANGO ve NEXT’tan alacaklarını almışlardır haberleri çıkması üzerine ve kamuoyunun gerçeği bilme hakkını göz önünde bulundurarak bu açıklamayı yapıyoruz. Bravo işçilerinin temsilcileri olarak bu haberlerin gerçeklerden uzak olduğunu ve haberlerde resmi kullanılan işçiler dahil bütün işçiler halen alacaklıdır. Markalar alacağımızı bırakın görüşme talebimizi bile kabul etmeyip bir bardak çay bile ikram etmediler.

Ağustos 2016 yılında sabah işe gittiğimizde çalıştığımız BRAVO ve Brv tekstil fabrikasını talan edilmiş halde bulduk. Şoktaydık. Patron da kaçmıştı. 140 işçi olarak ne yapacağımızı bilemedik. 3 aylık maaş alacağımız, yıllık izin ve tazminat alacaklarımız ödenmedi. Disk Tekstil Merter şube Sendika Başkanı Asalettin Aslanoğlu bize haber gönderip sendikaya davet etti. Sendika Avukatına vekalet vermemiz halinde bizden ücret veya masraf parası istemeyeceğini sadece dava kazanıldığı takdirde alınacak paranın %15 ini Avukata vermemizi istedi. Kabul ettik.

Sendika avukatlarına verdiğimiz vekaletle BRAVO ve BRV Tekstil’e dava açıldı fakat BRAVO adına kalan hiçbir şey olmadığından hiçbir şey alamadık.

Yaptığımız üretimlerin %75’i Zara’ya olmak üzere Mango ve Next firmalarına gidiyordu. Bu firmalar bizi her zaman denetliyorlardı. Zara/Inditex, uluslararası sendika IndustriAll ile imzaladığı Küresel Çerçeve Sözleşmesinde ürün tedarik ettiği fabrikalardaki işçilerin bütün temel haklarından doğrudan sorumlu olduğunu kabul etmektedir.

Disk Tekstil Sendikası davamıza Temiz Giysi Kampanyasını dahil etti. Temiz Giysi Kampanyasının girişimleri ile markalar sorumluluklarını kabul etti. Ancak markalar küresel sendika IndustriALL’un dahil olmasını istedi. IndustriALL markalarla beraber işçileri mavi yaka beyaz yaka diye ayırarak 210 bin Euro’yu 77 mavi yakalı işçiye verilmesini kararlaştırdı. Temiz Giysi Kampanyası bize bu tekliflerini getirdiğinde Disk Tekstil Sendikası ile beraber oylayarak kabul etmediğimizi 140 işçi için toplam alacağımızı istediğimizi söyledik. Bu 140 işçi listesini Disk Tekstil sendikası yaparak markalar ve IndustriALL’a attı. Markalardan olumlu bir dönüş almayınca Temiz Giysi Kampanyası ile toplanarak tüketicilerden destek istemenin yararlı olabileceğini düşündük. Etiket eylemi yapma kararı aldık işçiler olarak ZARA mağazalarına gidip “BU ÜRÜNÜ BEN YAPTIM ANCAK PARAMI ALAMADIM” etiketlerimizi ürünlerin üzerine bıraktık. Medya ve siz tüketicilerin desteği ile kampanyamız büyük ses getirdi, 100 milyon kişiye sesimizi duyurabildik, 300 binden fazla imza (https://www.change.org/p/bravoiscileri) topladık. Aynı zamanda kendi aramızda da bir temsilci komitesi seçerek işçilerin daha hızlı ve şeffaf gitmesi için devam ettik.

Yılbaşından 1 hafta önce Disk Tekstil Sendikası bize markalar bütün parayı vermek istemiyor. Sadece maaş alacağınızı vermek istiyor. Çalışma bakanlığı teklifi kabul et diye bize baskı yapıyor dedi. Sonra öğrendik ki Disk Tekstil Sendikası bize sormadan bir buçuk sene önceki teklifi kabul etmiş. Bu teklif 77 mavi yakalı işçinin bütün alacakları idi. Bunu sadece maaş alacakları olarak bütün işçilere bölüşün demiş. Sözleşmem mavi yakayı kapsıyor diyen IndustriALL ve markalar hemen kabul etmişler. Yani toplam 18.000 TL alacağı olan asgari ücretli 3.000 TL alacak ama müdürler 27 bin 30 bin TL alacak. Temsilciler toplanıp sendikaya gittik ve bu teklifi asla kabul etmediğimizi söyledik. Bize kabul etseniz de etmeseniz de bu para gelecek ve hesaplarınıza yatacak. Bunun üzerine markalara ve IndustriALL’a mektup göndererek kabul etmediğimizi söyledik. Ama sendikanın teklifi markalar ve IndustriALL’un işine geldiği için bize cevap bile vermediler. Disk Tekstil Sendikasını durdurmak için kapısında eylem yaptık. Bizim sesimize sözümüze saygı duyun diye ama onlar yanına bravo fabrikasının müdürlerini alarak, onlara bizim paramızı bölüştüreceğini söz vererek işçileri ikna etmeleri için üzerimize yolladılar. Yine de başarılı olamadılar. Üç hafta önce 100’e yakın işçi toplanarak Zara önünde bütün alacağımızı istiyoruz diye eylem yaptık. Ama Zara işine geldiği için hiçbir şekilde bizi duymadı. Geçen hafta başında para ilk müdürlerin hesabına yattı ve makbuzları WhatsApp grubuna atıp diğer işçileri ikna etmek için çalıştılar. Kabul etmezseniz hafta sonu fon kapanacak ve para hayır kurumuna bağışlanacak dediler. İşçi arkadaşlar çaresiz almak zorunda kaldılar. Biz geriye az sayı kalınca bu parayı onlara bırakmamak için almak durumunda kaldık.

Üzülerek mücadelemizin Disk Tekstil Sendikası ve IndustriALL tarafından satıldığını kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz

Saygılarımızla

Bravo İşçisi Gülbahar Uğur Aslan

Bravo İşçisi Filiz Tutya

Bravo İşçisi Recep Doğrubakar

Bravo İşçisi Zeki Keskin

Bravo İşçisi Salih Özdemir

Bravo İşçisi Abdurrahman Sanok

Kaynak: Umutsen.org

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir