Anasayfa / Haberler / Birleşik Metal-İş 2 Şubat’ta greve çıkacaklarını ilan etti

Birleşik Metal-İş 2 Şubat’ta greve çıkacaklarını ilan etti

Birleşik Metal-İş Sendikası 2018-2019 MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde gelinen grev aşamasıyla ilgili bugün basın toplantısı gerçekleştirdi.

Taksim’deki Golden Age Hotel’de saat 11.00’de başlayan basın toplantısında sendikanın TİS Uzmanı İrfan Kaygısız sözleşme görüşmeleriyle ilgili detayları, metal sektörünün ekonomide tuttuğu yeri ve son dönemdeki üretim oranlarını aktardı.

Türkiye’nin, iş gücü maliyeti konusunda hem bölge ülkeleri hem de rekabet edildiği söylenen ülkelerden daha ucuza işçi çalıştırılan bir ülke olduğunu belirten Kaygısız, sermayeye aktarılan teşviklere dikkat çekti. Kapitalistlerin ve maliye bakanının bu konudaki itiraf niteliğindeki sözleri hatırlatıldı.

Resmi enflasyonla gerçek enflasyon arasındaki uçurum gerçekliğine dikkat çeken Kaygısız, gıda ürünlerinin hesaplamada yeterince yer almaması nedeniyle bu verilerin ortaya çıktığını belirtti.

“Metal işçileri büyümeden payını istiyor”

Tek Gıda İş ve Nakliyat İş başkanlarının da hazır bulunduğu toplantı, Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun konuşmasıyla devam etti. Grev kararını açıklamak için basın toplantısını düzenlediklerini belirten Serdaroğlu, bu sözleşmenin 130 bin metal işçisinin yanı sıra diğer işçileri ve sözleşmeleri de etkilediğini belirtti.

Net olarak 695 TL zam talep ettiklerini belirten Serdaroğlu, MESS’in ise sefalet ücreti dayattığını söyledi. Serdaroğlu, sözleşmenin 2 yıllık olmasını istediklerini ifade ederek ve 3 yıllık sözleşmeyi kabul etmeyeceklerinin altını çizdi. Ancak MESS’in idari maddelerde dahi hak gasplarını arttırmak istediğine değinen Serdaroğlu, MESS’in esnek çalışmayı ve kiralık işçilik uygulamasını yaygınlaştırmak istediğini söyledi.

“Grev yasağını tanımayacağız”

EMİS’in kurulması sürecine de değinilen konuşmada Serdaroğlu, bugün 130 bin metal işçisinin grev yasağı tehdidiyle karşı karşıya olduğunu, yetkili diğer iki sendikaya da ortak mücadele çağrısı yaptıklarını belirtti. 2 Şubat’ta grevi hayata geçireceklerini, grev yasaklanırsa yasağı tanımayacaklarını vurgulayan Serdaroğlu, bugün MESS’e noter kanalıyla tebligat göndereceklerini belirterek “Asla 3 yıllık sözleşmeye imza atılmayacak” dedi.

“Grev hakkı yasaklanamaz!”, “Grvev işgal direniş!”, “Metal işçisi köle değildir!” sloganlarıyla basın toplantısı sona erdi. (Kaynak: Kızıl Bayrak)

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir