Efrin saldırısı birçok yerde protesto edildi

kategori:

Efrin saldırısı birçok yerde yapılan eylemlerle protesto edildi.

DTK, DBP, HDP ve TJA’nın çağrısıyla Kuzey Suriye Federasyonu’nun Efrin Kantonu’na yönelik TSK ve ÖSO gruplarınca başlatılan saldırıları protesto etmek amacıyla HDP Diyarbakır İl Örgütü önünde yapılmak istenen açıklama öncesi yüzlerce polis il binasını ablukaya aldı. DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan’ın açıklama yaptığı sırada polis müdahale ederken, açıklamaya katılanlar polise sert tepki gösterdi. Arbede ardından yapılan görüşmeler sonuç vermeyince HDP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Şerif Çamçı, polisin uygulamasına tepki göstererek “Bu duruşumuzla gerekli mesajı verdik” diyerek açıklamayı sonlandırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Örgütü, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Efrin’e yönelik hava saldırısını protesto etmek amacıyla il binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada, HDP Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tural, Efrin’in savaşın uğramadığı nadir yerlerden biri olduğunu dile getirdi. Tural, “Erdoğan’ın Efrin’i işgal etmekle tehdit etmesi kabul edilemez. Böylesi bir işgal girişiminin sadece Erdoğan’a değil, aynı zamanda Türkiye halklarına maliyetinin de ağır olacağı açıktır. Efrin’e işgal girişimi kabul edilemez” dedi.

HDP Van İl Örgütü de, saldırıyı Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl binası önünde yaptığı açıklamayla protesto etti. Açıklamaya Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. Açıklamanın yapıldığı İl binasının önü çok sayıda zırhlı araç ve polislerle çevrildi. HDP İl Eşbaşkan Yardımcısı Özgür Aras, Efrin’e saldırıyı hatırlatarak, “Efrîn’e saldırı başta tüm Kürt halkı olmak üzere tüm ezilen halklara yönelik bir saldırıdır. Siyasi iktidarın ‘yoksullaştırmaya’ ve ‘adaletsizliğe’ dayalı yönetim anlayışı Efrin’e saldırıyla örtbas etmeye çalışması kabul edilemez” dedi.

HDP ve DBP Urfa il örgütleri de saldırıya karşı ortak basın toplantısı düzenledi. Açıklama öncesi kentin işlek caddeleri polis tarafından abluka altına alındı. HDP Urfa İl binasını da ablukaya alan polisler çevrede Genel Bilgi Taraması (GBT) uygulaması yaptı. Açıklamaya katılanlar parti binası önünde dakikalarca bekletildi. Uzun süren bekleyişin ardından il binasında toplanan yurttaşlar, “Bijî berxwedana Efrinê” sloganları attı.

HDP ve DBP Şırnak il ve ilçe örgütleri de saldırıya yaptıkları açıklamayla tepki gösterdi. HDP Şırnak Merkez ilçe kongresi öncesi parti binasında yapılan açıklamaya, HDP Şırnak milletvekilleri Aycan İrmez ve Leyla Birlik, HDP ve DBP’li yöneticilerin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Zeki İrmez, DAİŞ’ın Kobanê’ye yönelik saldırıları ve AKP’nin bunun karşısında aldığı tutumu unutmadıklarını belirtti. Saldırıyı tüm Kürtlere karşı yapılan bir saldırı olarak gördüklerini ifade den İrmez, “Herkesin bildiği üzere iki yıl önce tüm Kürtlere yönelik bir saldırı gelişti. Şehirlerimizi yıktılar, gençlerimizi katlettiler. Botan halkı bu acıyı çok iyi biliyor” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) da saldırılara ilişkin ortak açıklama yaptı. Yazılı açıklamada Türkiye’nin Suriye ve Irak’a dönük askeri müdahalede bulunabilmesi için bu konuda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının gerekliliği hatırlatılarak, çıkartılmış olan Suriye/Irak teskeresinin bu duruma elverişli olmadığına dikkat çekildi. (Kaynak: Mezopotamya Ajansı)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir