Almanya’da 2 binden fazla fabrikada uyarı grevi yapıldı

Almanya’da metal iş kolunda haftalardır devam eden TİS görüşmelerinden hâlâ bir sonuç alınamadı. Görüşmelerin devam ettiği bölgelerde patronlar ücret konusunda yüzde 2’lik zamda ısrar ederlerken, haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak 28 saate düşürülmesi talebi karşısında “Geçici olarak 40-42 saate kadar çıkarılabilsin”, “hafta sonu ek zamları kaldırılsın”, “Süreli sözleşmeler nedensiz uzatılsın” gibi karşı taleplerle saldırıya geçtiler.

Buna karşı metal işçileri uyarı grevlerinin ikinci haftasında da kitlesel eylemlerini sürdürüyorlar. Üç küçük işletmede 370 işçiyle 2 Ocak günü başlayan uyarı grevlerine iki hafta içinde 2 binden fazla fabrikadan 400 binden fazla işçi katıldı. Bu sayının önümüzdeki günlerde 500 bini aşacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Almanya’nın bütün bölgelerinde yapılan uyarı grevlerinde metal işçilerinin mücadele morallerinin gayet yüksek olduğu görülüyor. Uzun yıllardan sonra birçok fabrikada işçiler ellerine fırça ve boyaları alarak kendi pankart ve dövizlerini hazırladılar.

Airbus, Bosch, Daimler-Mercedes, Mahle, MAN, Still, Ford, Leistritz,  WMF gibi fabrikalardan, metal işçilerinin örgütlü olduğu IG Metall sendikasının internet sayfasına gönderilen haberlerde, “1984 yılında 35 saatlik iş haftası için verilen mücadelede olduğu gibi bir hava var. İş arkadaşlarımız sanki ne yapılması gerektiğini çok önceden planlamışlar gibi davranıyorlar, yanlarında ikircikli olanları ikna etmek için hiç beklemeden harekete geçiyorlar” deniliyor. (Kaynak: Evrensel)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir