Katliamcı Eski Devlet Başkanı Fujimori’nin Affedilmesine Karşı Peru’da Kitlesel Eylem

kategori:

Peru’da pek çok siyasi cinayet işleyen paramiliter yapıların kurulması ve yönetilmesinin sorumlusu olan eski Başkan Alberto Fujimori’nin sağlık sorunları gerekçe gösterilerek 7 Ocak’ta serbest bırakılması nedeniyle büyük bir yürüyüş düzenlendi.

Başkent Lima’da, öğrenciler, sendika üyeleri ve insan hakları savunucuları tarafından düzenlenen yürüyüş ağır bir polis ablukası altında gerçekleştirildi. Yürüyüş esnasında eylemciler “Katil Fujimori” pankartının yanı sıra eski Fujimori’nin ölümlerinden sorumlu olduğu kişilerin fotoğraflarını taşıdılar. Protestocular, af kararının iptal edilmesinin yanısıra Cumhurbaşkanı Pablo Kuczynski ‘nin istifa etmesini de talep ediyorlar.

Bu yakın zamanda düzenlenen ikinci büyük yürüyüş. Af kararının alınmasının ardından, 28 Aralık’ta da binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüş düzenlenmişti.

Fujimori 2007’de, rüşvet ve görevi suistimal suçlarından altı yıl hapse mahkûm edilmiş, iki yıl sonra görevi sırasında yaşanan insan hakları ihlalleri nedeniyle 25 yıl daha hapse mahkûm edilmişti. Hüküm giyme gerekçeleri arasında Maoist Aydınlık Yol ve Leninist Tupac Amaru’ya karşı oluşturulan paramiliter yapı tarafından yürütülen cinayetleri yönetmek de bulunuyordu.

Yeryüzü Postası


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir